A Renault 2018-ban – nem túl erős szerepléssel, de – hozta az elvárható eredményt, a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull mögött a 4. helyen zártak a konstruktőri bajnokságban.

2019-re a három élcsapathoz való felzárkózás volt a cél, alkalmi dobogós helyezésekkel, ám a francia csapat a javulás helyett rontott, a tavalyi pontjaik háromnegyedét szerezték csak, motorpartnerük, a McLaren pedig az 5. helyre szorította vissza őket a bajnoki küzdelemben.

Különösen fájó lehetett ez Daniel Ricciardo számára, aki tavaly nyáron nagy meglepetést okozva a Red Bulltól való távozás mellett döntött, hogy – jó pénzért, évi 27,5 millió dollárért – a gyári csapat felfuttatásában vegyen részt. Az ausztrál maga is elismerte, hogy ez az év “nem volt elég jó”.

“Fontos volt, hogy legalább az 5. helyet megvédjük. Igazi arculcsapás lett volna az elvesztése mind pénzügyileg, mind a motivációnk szempontjából” – mondta.

F1: A bohóckodás nem elég Ricciardótól 1

Ricciardo az idény végén kritikát is kapott, a veterán holland F1-es kommentátor, Olav Mol szerint nem vette elég komolyan a dolgát:

“A paddock bohócának lenni nem elég” – mondta a Formule 1-nek. “Brazíliában a mezőny végéből kapaszkodott előre, de ezen kívül nem igazán láttam Ricciardo-momentumokat tőle. Nem tett hozzá a Renault-hoz. Úgy vélem, jobban tenné, ha visszavenne a mókázásból és helyette gyakrabban csapna az asztalra.”

A Renault-nál az év folyamán végig azt állították, hogy a motorral nagy előrelépést értek el, csak a kasztni nem sikerült jól – ez a technikai főnök, Nick Chester állásába is került –, jövőre pedig újra a 4. hely lesz a cél.

“A McLaren hamar lemondott 2018-ról, hogy jobban felkészülhessenek 2019-re, és be is jött a dolog. De idén már nem tehették meg ugyanezt. Szóval a negyedik helyet kell céloznunk 2020-ban” – nyilatkozta a Renault sportigazgatója, Alan Permane.