A Forma-1-ből 2011. eleji ralis horrorbalesete után kipottyant Robert Kubica 2017-ben elkezdett dolgozni a visszatérésén, az idei évre versenyzői ülést is kapott a Williamsnél.

Sajnos a tündérmese csak eddig a pontig tartott, hiszen a patinás brit csapat idén története legrosszabb évét – és autóját – produkálta, a 34 éves lengyelt pedig csúnyán elverte újonc csapattársa, George Russell. Ugyan Kubica hozta a Williams idei egyetlen pontját a kaotikus Német Nagydíjon a verseny után büntetéseknek köszönhetően, de ezzel együtt is csúfos kudarc volt a szezonja.

A lengyel már ősszel bejelentette, hogy a szezon végén távozik a csapattól, a vasárnapi Abu-dzabi Nagydíj volt az utolsó Forma-1-es versenye.

“Ebben az idényben nem tanultam semmit, de megtudtam ezt-azt: a mezőny végén vezetni egész más, mint amit tíz évvel ezelőtt csináltam (a BMW-nél)” – nyilatkozta a lengyel TVP-nek, majd arra utalt, hogy a csapatnál nem kezelték egyenlően Russell-lel.

“Emlékszem, hogy az egyik időmérő után az autóból kiszállva azt mondtam egy barátomnak, hogy a BMW-s aranykorban ilyen vezetéssel az első sorban zártam volna. De mégis utolsó voltam, fél másodpercre a másik autótól.”

Kubica: Így is jobb volt, mint otthon ülni! 1

Kubica a csalódást keltő év ellenére sem bánja, hogy idén visszatért a rajtrácsra:

“Ha egy nap a tükörbe néznék és azt kellene mondanom, hogy megvolt a lehetőségem, de nem éltem vele, azt nehéz lenne elfogadnom. Bár néha nehezen volt Forma-1-nek nevezhető, amit csináltunk.”

“Már jó ideje tudtam, hogy ez lesz az utolsó futamom, szóval érzelmileg ez most nem volt nehéz. Persze otthon lesz majd min gondolkodni, de így is egyértelműen jobb volt itt lenni, mint otthon ülve a tévében nézni a futamokat.”

“Az eredményeket tekintve csalódást keltő volt az év, de ha mélyebbre ásunk azt illetően, mik is történtek, nem volt olyan rossz, mint ahogy kívülről látszott. Sok szempontból hasznos volt számomra ez az év. További motivációt adott, és azt a tudatot, hogy bár jó ideig nem voltam az F1-ben, továbbra is képes vagyok csúcskategóriákban versenyezni.”

A kérdésre, hogy szerinte a Williams 2020-ra kezelheti-e a problémáit, így felelt: “Nem is tudom. Megvan erről a véleményem, de megtartom magamnak.”

Bár hivatalos bejelentés még nincs, Kubica 2020-ban valószínűleg a Német Túraautó-bajnokságban (DTM) próbál szerencsét, emellett pedig Forma-1-es szimulátoros tesztpilótai állást vállal majd, talán a Haasnál.