A Forma-1-es Spanyol Nagydíj az utolsó utáni pillanatban tető alá hozott megegyezéssel megmenekült 2020-ra, de a barcelonai pálya kizárólag a jövő évre kapott támogatást a rendezéshez, 2021-re még minden nyitott.

Spanyol lapok most arról írnak, hogy a háttérben jó ideje folynak a tárgyalások arról, hogy a dél-spanyolországi Jerezbe vigyék a futamot, a regionális kormányzat és az F1 vezetői Londonban tárgyaltak, és elvben már meg is egyeztek a 2021-23 közti szerződésről, évi 25 millió dolláros rendezési díj mellett.

Jerez de la Frontera polgármestere, Mamen Sanchez vonakodva megerősítette a híreket a helyi Diario de Jerez lapnak.

“A városi tanács két éve dolgozik a Forma-1 Jerezbe való visszahozásán. De szeretnék emlékeztetni, hogy titoktartás köt minket, és csak remélni tudom, hogy a hírek közzététele nem árt a tárgyalásoknak” – nyilatkozta.

Jerezben 1986-90 között öt Forma-1-es Spanyol Nagydíjat rendeztek, majd 1994-ben és ’97-ben az Európa Nagydíjnak adott otthont a pálya.

Ahogy Spanyolországban, úgy Brazíliában is bizonytalan a nagydíj jövője: Interlagos szerződése 2020-ban kifut, az ország elnöke, Jai Bolsonaro pedig Sao Paulóból Rio de Janeiróba szeretné vinni a futamot – bár a dolgok jelenlegi állása szerint irreálisnak tűnik a 2021-es költözés, hiszen még nem is létezik a versenypálya.

F1: Költözhet a Spanyol Nagydíj 1

Interlagosban ugyanakkor ragaszkodnak a versenyükhöz, és már arra is hajlandóak, hogy fizessenek a rendezésért – az elmúlt pár évben ugyanis a szerződések elszúrása miatt ingyen “kapják” a Forma-1-et.

“A következő szerződésben már rendezési díj is lesz” – szögezte le az olasz Gazzetta dello Sportnak Sao Paulo szövetségi állam kormányzója, Joao Doria a hétvégén, hozzátéve, hogy a verseny főszervezőjével, Rohonyi Tamással közösen folytatják a tárgyalásokat a hosszabbításról.

“Összeülünk majd a Libertyvel, Chase Carey-vel, Tamással és Sao Paulo képviselőivel. Amennyiben rajtunk múlik, az államon és a prefektúrán, a Forma-1 még tíz évig maradhat.”

Doria felvetette, hogy az új deal keretében megváltozhat a nagydíj neve, a kormányzat turisztikai stratégiájának részeként a helyszínt jobban kiemelő Sao Pauló-i Brazil Nagydíjra keresztelnék át a futamot.