1990 óta rendezik Interlagosban a Forma-1-es Brazil Nagydíjat, azonban a kormány azon dolgozik, hogy a 2020-ban kifutó jelenlegi szerződést már egy új pályával kösse újra a sportágat irányító Liberty Media. A brazil elnök, Jair Bolsonaro 2021-től Rio de Janieróba vinné a száguldó cirkuszt, egy vadonatúj pályára. Korábban már volt a város mellett egy F1-es versenyeknek is otthont adó aszfaltcsík, ám a 2016-os olimpia létesítményei miatt elbontották a Nelson Piquet-ről elnevezett jacarepagua-i létesítményt.

Az elnök szerint 99 százalék, hogy a Forma-1 költözik, azonban Rohonyi Tamás, a Brazil Nagydíj promótere másképp látja a helyzetet. Szerinte Interlagos az egyetlen, ami szóba jöhet, ha versenyrendezésről van szó – feltéve, ha a szerződést meghosszabbítják. “Akárhol is lesz az F1, nem lesz Brazil Nagydíj” – mondta.

F1: A magyar promóter megvédi Interlagost 1

Rohonyi Tamás

“Nem kommentálnám a Rio de Janeiró-i helyzetet, de azt tudom, hogy a területen fák és állatok élnek, és ez így is marad. Fizikai lehetetlenség, hogy 2021-ben egy nemzetközi eseményt megtartsanak ott” – tette hozzá Rohonyi. “Vannak azonban emberek, akik ezzel nem értenek egyet.”

“Rio csak az elnöki támogatás miatt lett opció, és Bolsonaro maga mellé állította Chase Carey-t, amikor azt mondta, hogy 99% százalékra teszi az F1 visszatérését a városba. Ma már nem ez a helyzet” – árulta el a promóter. “Akik Forma-1-es nagydíjat akarnak ott 2021-ben szervezni, azoknak az év májusáig fel kell húzni a pályát. 2019 végét írjuk, már csak 16 hónap maradt.”

Rohonyi szerint a Brazil Nagydíj hosszú távú jövője a következő év elején dől el. Úgy látja, hogy akár 2030-ig is meghosszabbíthatják az együttműködést. “Számunkra ez egy jó szerződés lenne” – tette hozzá. “Egyre nehezebb a rövid távú szerződésekkel dolgozni. A nagy cégek hosszú távra terveznek. A Heinekennek például Brazíliában van a legnagyobb piaca, és ők nem 2-3 évre terveznek” – példálózott a Forma-1 szponzorával a magyar származású versenyszervező.

Kövesd Facebook-oldalunkat, hogy ne maradj le a Forma-1 legfrissebb híreiről!