A Forma-1-re gondolva az embereknek nem épp a környezetvédelem jut az eszébe, az évente huszonegykét hétvégén öncélúan körözgető versenyautók, a világ bejárása közben a repülőgépek, szállítókamionok által kieregetett káros anyagok nem festenek túl hízelgő képet a sportágról, de most változás kezdődik.

Az F1 vezetése kedden bejelentette, hogy 2030-ra teljesen karbonsemlegessé kívánják tenni a száguldó cirkuszt, az autók környezetterhelésének kiiktatása mellett a lehető leghatékonyabb logisztikai megoldások, az irodáik, egyéb létesítményeik energiaellátásának 100 százalékosan megújuló energiaforrásokra való átállítása is szerepel a meghirdetett fenntarthatósági stratégiában.

2025-re kitűzött cél, hogy a versenyhétvégék is teljesen fenntarthatóvá váljanak, a pályákon csakis újrahasznosítható termékeket árusítanak, és a teljes hétvége hulladékát reciklálják, emellett a nagydíjakra való kijutásra is energiahatékony, zöld megoldásokat keresnek majd.

Az F1 vezérigazgatója, Chase Carey kiemelte, hogy a Forma-1-es versenyautók erőforrásai már most is a legkörnyezetbarátabbak mind közül:

“Kevesen tudják, hogy a jelenlegi F1-es hibrid erőforrás a világ leghatékonyabbja, a lehető legnagyobb teljesítményt hozza ki a lehető legkevesebb üzemanyagból, így minden más autónál kisebb szén-dioxid-kibocsátással rendelkezik. Hisszük, hogy a Forma-1 továbbra is az autóipar úttörője lehet abban, hogy előálljon a világ első teljesen karbonsemleges belső égésű hibrid motorjával, ami világszerte nagy mértékben csökkentheti majd a kibocsátást.”