Hétfőn meghökkentő hírt jelentettek be: az amerikai autóversenyzés egyik legpatinásabb neve, a Penske felvásárolta az Indycar-szériát és az indianapolisi versenypályát – F1-es párhuzammal ez körülbelül olyan, mint ha a McLaren megvette volna a Forma-1 jogait plusz a silverstone-i pályát.

Az alapító-tulajdonos, a 82 éves Roger Penske az Indianapolis Motor Speedway-t illető tervei kapcsán felvetette, hogy akár F1-es versenyt is tarthatnának a helyszínen.

“Mire is használhatjuk a pályát? Tarthatnánk 24 órás futamot? Tarthatnánk Forma-1-es versenyt? Miután a hagyományt megtörve 27 évvel ezelőtt először NASCAR-versenyt rendeztek ott – amit ezután is támogatni fogunk –, bármi lehetséges. Minden lehetőséget meg fogok vizsgálni, meglátjuk, mi működhet” – mondta.

Az indianapolisi 500 mérföldes verseny 1950 és 1960 között beleszámított a Forma-1-es világbajnokságba – bár nem F1-es szabályok szerint rendezték –, majd a pálya kanyargós, országúti konfigurációja a modern F1 része volt 2000 és 2007 között. A verseny sorsát a 2005-ös botrányos futam pecsételte meg, amikor a gumikat illető aggodalmak miatt a 14 Michelin-abroncsos autó a felvezető kör végén a bokszutcába hajtott, és csak a hat bridgestone-os induló rajtolt el.

Az F1 tulajdonosa, az amerikai Liberty Media határozott szándéka, hogy az austini mellett további USA-beli fordulókkal bővítse a naptárt – jól jönne számukra a legendás Indianapolis, hiszen eddig nem mennek túl jól a dolgok, a kiszemelt Miamiban már a második lehetséges helyszínen sül be a szervezés a helyiek ellenállása miatt.