A Forma-1-ben mind műszaki, mind pénzügyi téren nagy reformok jönnek, már ha a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsa a mai szavazásán áldását adja rájuk.

Az utóbbi időben a csapatok egyre inkább kihátrálni látszottak az alapjaikban már két éve ismert újítások mögül, kifogásokról, utolsó pillanatban beadott módosítási javaslatokról, egyéves halasztási szándékról lehetett hallani, de az F1-jogtulajdonos Liberty Media embere, a vezérigazgató Chase Carey bízik benne, hogy átmennek az új szabályok.

“Jó előérzetünk van a szavazást illetően. Hosszú folyamaton vagyunk túl a csapatokkal, a Motorsport Világtanáccsal pedig már a hónap korábbi szakaszában ismertettük, hogy miről kell majd szavazni” – mondta Carey a részvényeseknek tartott harmadik negyedéves tájékoztatóján szerdán.

“Bizakodó vagyok, arra számítok, hogy sikeres lesz a szavazás, persze erre nincs befolyásunk. De úgy gondolom, hogy a szavazás önmagában is pozitív dolog. Nem tudom, hogy sorsfordító lesz-e, nincs vége, amíg vége nincs, de nagy mozgások már nem lesznek a háttérben, és szerintem pozitív lépést teszünk előre” – folytatta.

A Motorsport Világtanácsban jelenleg az FIA elnöke (Jean Todt), elnökhelyettese, hét alelnöke, 14 nemzeti autóklub/motorsportszövetség delegáltja, a nők az autósportban osztály vezetője (Michele Mouton), a versenyzői osztály elnöke (Tom Kristensen), a gyártók képviselője (Mattia Binotto, Ferrari), a FOM vezetője (Chase Carey), valamint a gokartos szakág főnöke (Felipe Massa) foglal helyet. A Ferrari továbbra is vétójoggal rendelkezik az F1-es szabályok bevezetése terén.