Jenson Button új könyvében sok egyéb mellett arról is ír, hogy milyen feltételekkel kapnak fizetést a Forma-1-es versenyzők. Noha minden érintett hétpecsétes titokként őrzi, hogy egy-egy versenyző fizetése pontosan mekkora, Button tisztázott néhány alaptételt.

Lewis Hamilton alapfizetése általánosan elfogadott vélekedések szerint akár az évi 45 millió dollárt is elérheti, de könnyen elképzelhető, hogy a hatodik vb-címéért egy fillért sem kap majd. Hogyan lehetséges ez?

“Egyes versenyzők akár egymillió dolláros bónuszt is kaphatnak egy futamgyőzelemért. Egyetlen versenyért” – magyarázta Button.

“Ami a dolog vicces része, hogy általában egy fillér bónusz sem jár az egyéni világbajnoki címért.”

“A csapatnak a konstruktőri bajnokság jelenti a nagy lóvét, mert az első kapja a legnagyobb szeletet a tortából.”

Hamilton persze a bónuszok nélkül sem panaszkodhat a fizetésére, Button úgy véli, az angol lehet az egész Daimler legjobban fizetett alkalmazottja, de ezen nem érdemes felháborodni.

“Ugyanolyan ez, mint a fociban, ahol a játékosok több pénzt keresnek, mint a főnökeik, vagyis pont fordítva, mint az élet szinte minden területén. Lewis nemcsak a csapat legjobban fizetett tagja, hanem valószínűleg az egész Daimler AG – a Mercedes anyacége – legjobban fizetett embere. Még a CEO sem keres annyit, mint Lewis.”

“De nem szabad elfeledkezni arról, hogy a keresőidőszak is sokkal rövidebb (az F1-ben). Az első pár évben az embernek bizonyítania kell, majd lesz körülbelül 10 éve jól keresni, esetleg egy kicsit több, utána meg más kenyérkereseti lehetőséget kell találni.”