Max Verstappen eldobta a Mexikói Nagydíj pole-ját, amikor már eleve a legjobb kör birtokában a Q3 végén nem lassított, sőt új körrekordot futott úgy, hogy közben sárga zászló volt érvényben Valtteri Bottas balesete miatt.

A holland az időmérő után újságírói kérdésre elismerte, hogy nem vette el a gázt, azzal hencegett, hogy Forma-1-es versenyzőként tudja, hogy mit csinál.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenybírói hosszabb kivárás után vizsgálatot indítottak a Red Bull hollandja ellen, majd háromhelyes rajtbüntetéssel sújtották.

A Forma-1 állandó versenyigazgatója, Michael Masi ugyan cáfolta, hogy a nyilatkozat miatt indult az eljárás, édesapja, a volt F1-pilóta Jos Verstappen szerint fiának be kellett volna fognia a száját.

“Max egyik erénye, hogy ami a szívén, az a száján, mindig őszinte, de ebben az esetben semmit sem kellett volna mondania” – nyilatkozta a holland Ziggo Sportnak.

“Max azt állította, hogy nem látta a sárga zászlót. Baleset vagy hasonló esetében a csapatok értesítik a pilótákat, hogy mit csináljanak, mit ne. Max azt mondja, neki semmit sem szóltak. Ilyenkor mit csináljon az ember, ha épp a leggyorsabb körén van? De jó lecke volt ez számára.”

Verstappen a futamon sem brillírozott: a rajt után az első kanyarokban Lewis Hamiltonnal ért össze, majd a másik Mercedes-pilótával, Bottasszal küzdve defektet kapott és a mezőny végére esett vissza. A verseny után Hamilton azt mondta, míg egyesek okosan, mások agresszíven vezetnek, Verstappen “bután” csinálja a dolgokat.

“Azt hiszem, Lewis fenyegetve érzi magát. Max már beférkőzött a fejükbe” – reagált erre Verstappen papa.