A 2011-ben súlyos ralibalesetet szenvedett Robert Kubica idei F1-es visszatérése hatalmas eredmény volt, ám igazi tündérmese nem lett belőle, mert a 34 éves lengyel már egyértelműen nem ugyanaz a versenyző, aki annak idején volt, csapata, a Williams pedig sereghajtóvá silányult.

Miután a Szingapúri Nagydíj előtt bejelentették, hogy a pilóta az év végén elhagyja a grove-i alakulatot, Kubica nyílt panaszokkal állt elő, kifogásolta, hogy az Orosz Nagydíjról az alkatrészspórolás kedvéért vették ki a versenyből, majd összeesküvést sejtetve beszélt arról, hogy Szuzukában az edzéseken kipróbált, és nála meglepően jól bevált új első szárnyat elvették tőle a vasárnapi időmérő előtt – amelyen amúgy a falnak ment, így a futamon nem látta volna hasznát az új elemnek.

Csak álom, hogy Kubica az F1-ben marad? 1

A Mexikói Nagydíj csütörtöki sajtónapján a lengyelt megkérdezték, hogy milyen most a viszonya a csapattal, így felelt:

“Nem az volt a baj, hogy nem kaptam meg az első szárnyat, hanem az, ahogy történtek a dolgok, ahogyan bizonyos döntések születtek” – szögezte le, hozzátéve, hogy a mexikói hétvégére is hoztak két új első szárnyat, de nem hiszi, hogy azokkal fognak versenyezni.

“Szerintem nincs feszültség. A helyzet nem könnyű, de jó a viszonyom a csapattal. Akármi is történjen, az nem befolyásolja a viszonyomat a velem dolgozókkal. Egy hajóban evezünk, mindannyian tisztában vagyunk a helyzetekkel, még ha néha más is a nézőpontunk.”

“Igen, néha korlátozott eszközökkel kell dolgoznunk, de ez van, és talán még jobban is tisztelem a csapatot, hiszen én pontosan ismerem a helyzetünket, és látom, hogy senki nem adja fel, a srácok mind hajtanak. Igazán nagyszerű munkát végeznek ahhoz képest, miből kell dolgozniuk.”

Akármilyen is a csapaton belüli hangulat, Kubica az év végén távozik. A lengyel egyelőre keresi a lehetőségeket, ha az F1-ben (is) akar munkát vállalni, a Haasnál tesztpilótaként alkalmaznák.

“Igen, tárgyalunk Roberttel. Újabb szintre kell fejlesztenünk a szimulátorunkat, és ő a legalkalmasabb ember erre a munkára” – nyilatkozta csütörtökön a csapatfőnök, Günther Steiner, hozzátéve, hogy a lengyel a szimulátoros munka mellett pályás tesztelést is végezhetne, akár szabadedzésen is pályára léphetne velük.

Csak álom, hogy Kubica az F1-ben marad? 2

Amikor Kubicánál rákérdeztek a Haas-főnök szavaira, így reagált:

“Lehet, hogy álmodta? Remélem, hogy nem, mert ennél jobb álmokat kívánok mindenkinek. Persze az idő fogy, szóval lassan megoldásokat kell találnom, de eltart még egy darabig. Vannak dolgok, amiknek a helyükre kell kerülniük, de biztató a kép.”

Kubica valószínűleg támogatója, a PKN Orlen egyelőre nyitott helyzetére utalhatott, a Williamstől vele együtt távozó lengyel olajcég az F1-ben a Haasszal és a Racing Pointtal is tárgyal jelenleg, és minden bizonnyal ők segíthetik a pilótát versenyüléshez a Német Túraautó-bajnokságban is, ha minden jól megy.