A hétvégén a 2019-es Forma-1-es idény 18. fordulójával, a Mexikói Nagydíjjal folytatódik a világbajnokság.

A Mercedes legutóbb, Japánban már behúzta a zsinórban hatodik konstruktőri címét, beérve a Ferrarit, de erre a hétvégére is juthatnak mérföldkövek: a csapat 100. F1-es futamgyőzelmét arathatja, amivel igen szűk elitklubba léphetnek be, hiszen a sportág 70 éves története során eddig csak a Ferrari (238), a McLaren (182) és a Williams (114) lépte át ezt a határt.

A százas mérföldkő elérése szempontjából mindegy lesz, hogy Lewis Hamiltont vagy Valtteri Bottast intik le elsőként, de a még nyitott egyéni bajnokság szempontjából egyáltalán nem lesz az, hogy melyik Mercedes-pilóta hol végez.

F1: A Merci 100. győzelmével lehet bajnok Hamilton 1

Hamilton pillanatnyilag 64 ponttal vezet finn csapattársa előtt, míg az utolsó három fordulóban maximálisan 78 pont gyűjthető, tehát ahhoz, hogy megint Mexikóvárosban ünnepelhesse a bajnoki sikert, vasárnap legalább 14 ponttal kell többet szereznie Bottasnál (pontegyenlőség esetén is Hamiltoné a cím a több futamgyőzelemnek köszönhetően).

Lewis Hamilton hatszoros világbajnok lesz a hétvégén

– ha győz és megszerzi a leggyorsabb körért járó pluszpontot, míg Bottas legfeljebb a 4.
– ha leggyorsabb körös pluszpont nélkül lesz 1., míg Bottas legfeljebb 5.
– ha 2. lesz pluszponttal, Bottas pedig legfeljebb a 8.
– ha 2. pluszpont nélkül és Bottas a 8. úgy, hogy nem is ő csípi meg a leggyorsabb körért járó jutalompontot
– ha a 3. lesz a leggyorsabb körrel, míg Bottas legfeljebb a 9.
– vagy ha a 3. lesz a pluszpont nélkül, míg Bottas csak a 10.

Ha a Mexikói Nagydíjon Hamilton nem lép a dobogóra, a bajnokság legalább a jövő hétvégi Amerikai Nagydíjig nyitott marad, függetlenül attól, hol zár Bottas.