A Forma-1-es fejesek régóta tervezgetik, hogy kísérleti formátumokat próbálnak ki a versenyhétvégék felrázására, az egyik ötlet szerint kvalifikációs sprintversenyekkel váltanák ki az időmérőt. 2020-ban három helyszínen, Franciaországban, Belgiumban és Oroszországban próbálnák ki az újítást, a kvalifikációs verseny rajtrácsára fordított vb-sorrendben állnának fel a pilóták.

Noha az ötletet támogatja néhány csapat, sok az ellenző is, így kérdéses, hogy a szerdai párizsi szavazáson átmegy-e a terv. Április 30-ig elég lett volna a csapatok többségének támogatása, mivel azonban ez a határidő már rég letelt, a szabályváltoztatáshoz minden csapat egyhangú támogatása kellene.

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke támogatja az ötletet, szerinte az ellenzők közül még többen meggondolhatják magukat. “Még nem döntöttünk erről. Ha nincs egyhangú támogatás, nem fog megtörténni” – mondta Steiner a kvalifikációs futamokról.

“A múltban már többször is előfordult, hogy valaki nem akart valamit, az mégis megtörtént. Több vélemény is van ezzel kapcsolatban, a döntés azonban szerdán lesz, szóval várjuk meg, mi történik szerdán.”

“Én nem ellenzem ezt, néha ki kell próbálni más dolgokat is. Ha nem működik, még mindig mondhatjuk, hogy ez így nem jó, térjünk vissza a korábbi rendszerhez.”

Amennyiben a csapatok nem szavazzák meg a kvalifikációs futamok 2020-as bevezetését, 2021-re egyhangú támogatás nélkül is dönthetnek a szabályok megváltoztatásáról.