A tavalyi Forma-1-es Kanadai Nagydíjon a kelleténél egy körrel hamarabb lengették meg a kockás zászlót, az FIA ezért új rendszerre rendezkedett be. A sportszabályzatba is bekerült, hogy a verseny végét a LED-paneleken megjelenő, az időmérés által jelzett kockás zászló jelenti, csakhogy így sem sikerült elkerülni az újabb kínos bakit.

A Japán Nagydíj 53 helyett végül 52 körös lett, mert Valtteri Bottas számára egy körrel hamarabb kezdett villogni a kockás zászló. Noha a versenytávot végül teljesítette az élmezőny, az ideiglenes végeredményt az 52. kör utáni sorrend után hirdették ki.

“Versenyzői szemmel nézve elég egyértelmű, hogy nem volt kockás zászló [az 52. kör végén]” – mondta Vettel. “Látjuk a műszerfalon, hányadik körben járunk, és rádión is mondták, hogy egy kör van még.”

“Tavaly Kanadában volt egy kis problémánk a túl korai kockás zászlóval, szóval értem, hogy most az időmérés a döntő. De úgy gondolom, még mindig a hagyományos kockás zászlónak kellene annak lennie.”

“Ha a két módszer közül valamelyikbe hiba csúszhat, akkor mindegy, hogy az melyik. Nekünk versenyzőnknek az számít, ha látjuk a kockás zászlót, és onnantól a versenynek nem kellene tovább folytatódnia.”

Michael Masi szerint rendszerhiba miatt villant fel túl korán a verseny végét jelző jelzés. “Eddig annyit tudunk, hogy rendszerhiba történt, amelynek okát ki kell vizsgálnunk” – fogalmazott a versenyigazgató.

“Itt és most még nem tudom megmondani, mi történt, alaposan utána kell néznünk, találgatásokba nem akarok bocsátkozni.”