Noha Lewis Hamilton a szuzukai hétvége előtt azt nyilatkozta, hogy a Ferrari akár a szezon összes hátralévő versenyét megnyerheti, a Mercedes Japánban bevetett fejlesztési csomagja alaposan helyretette azokat, akik fordulatban reménykedtek.

A címvédő alakulat egy körön is rettentően gyors volt, de a versenytempó az, amiben óriási csapást mért összes ellenfelére.

A Forma-1 hivatalos oldala a pénteki eredmények alapján elkészítette a köridőbecsléseket, ez alapján pedig a Mercedes hatalmas csapást mérhet a riválisokra a vasárnapi időmérőn és versenyen.

Az elemzés szerint egy körön három tized a Mercedes előnye a Ferrarival szemben, a Red Bull hátránya négy tized. A középmezőny messze leszakadva következik, a McLaren 1,1 másodperccel lassabb az élmezőnynél.

A hosszú etapokon kimagasló a Mercedes előnye. A hivatalos elemzés szerint a Ferrari lemaradása körönként hat tized, míg a Red Bullé majdnem egy másodperc. Ha a riválisok a szombati szünnapon nem kapják össze magukat, könnyed kettős győzelemre készülhet a Mercedes.