A Forma-1-ben 2020-ban két-három hétvégén kísérleteznek majd az időmérővel, a már több mint egy évtizede bevált rendszer helyett sprintverseny alapján osztják majd a rajthelyeket. A szombati futamok rajtsorrendjét a bajnokság állása határozhatja meg, annak megfordításával alakul ki a rajtrács.

Bár az F1 sportszakmai főnöke, Ross Brawn pozitív visszajelzésekről beszélt, a pilóták egyöntetűen utasítják el az újítást, és nagyon úgy tűnik, hogy a csapatok körében sem teljes az egyetértés.

A Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko éles hangon kelt ki az újítás ellen:

“Abszurd tervek ezek!” – mondta az osztrák Servus TV-ben.

“Olyan pályákon, mint a monacói, a szingapúri vagy a barcelonai, semmi értelme nem lenne, mert nagyon nehéz vagy egyenesen lehetetlen az előzés. Meg sem kellene nézni, mert semmi sem változna.”

F1: A Red Bull nem kér az “abszurd” újításból 1

Marko szerint nem csak a gyakorlati problémák miatt nem kellene az időmérőhöz nyúlni:

“A sportágunk elvileg olyan, mint a foci meg a tenisz, azaz az alapvető dolgok nem változtak az elmúlt 30-40-50 évben. A nézőknek tisztában kell lenniük a nagydíj szabályaival, és végül mindig a legjobbnak kell győznie. Nem szabadna mesterségesen belenyúlni ebbe.”

A Red Bull-fejes hozzátette: “Ehelyett az esélyeket kiegyenlítő szabályokkal kellene előállni. A legfontosabb, hogy csökkentsük az aerodinamika befolyását. Manapság némelyik verseny azért olyan unalmas, mert nagyon nehéz előzni.”