Az Orosz Nagydíjon a Ferrari tankönyvbe illően szúrta el a valószínű kettős győzelmet: hiába rajtoltak az 1. és 3. helyről, és dolgoztak ki működő taktikát a startra, a továbbiakkal már maguk ellen dolgoztak, hiszen a vezetést Charles Leclerc segítségével megszerző Sebastian Vettelt pozíciócserére szólították, a német nem engedelmeskedett, így végül a boksztaktikával “tették vissza” a négyszeres bajnokot a monacói mögé. (Vettel végül műszaki hibával kiesett, az emiatt elrendelt virtuális biztonsági autónak köszönhetően Leclerc pedig a 3. helyre csúszott vissza.)

Az előre – de a jelek szerint nem valami pontosan – egyeztetett forgatókönyv erőltetése, majd Vettel félreállítása a Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko szerint egyértelművé tette a helyzetet a Scuderiánál, Leclerc a kedvenc, a négyszeres bajnok némettel már nem számolnak komolyan:

“A Ferrarinak sikerült a leggyorsabb autó birtokában eldobni a győzelmet. És bár ő volt a leggyorsabb, feláldozták Sebastiant. Neki már nincs jövője a Ferrarinál” – mondta az osztrák.

Érdemes persze észben tartanunk, hogy az utóbbi futamokon a Ferrarival szemben lendületet veszített Red Bull főnökeként Marko nem pusztán külső szemlélőként nyilatkozik, neki érdeke az olasz csapat destabilizálása, a riválisnál nyilvánvalóan meglévő feszültségek további szítása is.