A szocsi olimpiai parkban lezajlott a 2019-es Forma-1-es Orosz Nagydíj első szabadedzése. Az előrejelzésekkel ellentétben túlnyomóan derült ég alatt lezajlott első gyakorláson a ferraris Charles Leclerc lett az első, a Red Bull-os Max Verstappen hajszállal lemaradva a második, míg Sebastian Vettel már jelentős fél másodperces hátránnyal volt a harmadik.

A Mercedes pilótáit a 4-5. helyen jegyezték a végén, de a top3-mal ellentétben Valtteri Bottas és Lewis Hamilton nem a lágy, hanem a közepes keveréken teljesítette leggyorsabb körét, így a hátrányuk nem reprezentatív.

A top10-be befért még Alexander Albon a Red Bull-lal, a Renault párosa, valamint a Racint Point-os Sergio Perez és az alapvetően a melbourne-i specifikációjú autóval köröző haasos Romain Grosjean is.

Az eleve nagyon sima, és a hétvége kezdetén poros, “zöld”, azaz gyenge tapadású aszfalton többen is hibáztak, jó néhány megcsúszást, megpördülést láthattunk, a legütősebb a legvégére jutott: Daniel Ricciardo csúnyán a biztonsági falnak verte a Renault hátulját, teljesen lebontotta a hátsó szárnyat.

A Mercedesnél is foglalkozni kell majd a hátsó szárnyakkal, ugyanis szintén az edzés utolsó perceiben furcsa rendellenesség látszott: Bottas autóján a DRS nem záródott be jól, a felső, nyitható elem bal oldala lefittyedt.

Frusztráló volt a délelőtt a hazai versenyző, Danyiil Kvjat számára, ugyanis igen hamar véget ért számára a körözés – hiába kapott a rajtrács végére való száműzetésért cserébe új erőforrást Szocsira, műszaki hiba miatt volt kénytelen félreállni, persze meglehet, hogy most még egy korábbi, pénteki “edzésmotor” dolgozott az autóban.

A címvédő Hamiltonnal a bokszutcában volt egy kis epizódja, az angol kis híján beleszaladt az előtte lassabban haladó Grosjean Haasába.

F1: A Ferrari az élen, a Renault a falban 1