A Forma-1-ben 2021-be nagy szabályváltozási csomag jön, amely a remények szerint pénzügyileg közelebb hozza egymáshoz a csapatokat, a műszaki változtatások pedig elősegítik a pályán való küzdelmet.

Az F1 vezetése ugyanakkor nem akar ’21-ig várni, “a show” javításának érdekében már a jövő évben elkezdenek kísérletezni a kvalifikáció formátumával, akár fordított rajtrácsos sprintfutamok is válthatják majd a hagyományos időmérőt.

A Forma-1 sportszakmai vezetője, Ross Brawn túlnyomórészt pozitív visszajelzéseket emlegetett, de a versenyzők Szingapúrban elutasítóan nyilatkoztak, a Toro Rossó-s Danyiil Kvjat “sebtapasznak” nevezte, Sebastian Vettel egyenesen “baromságnak” titulálta az ötletet.

A versenyzők szakszervezetének (GPDA) egyik igazgatója, Romain Grosjean tisztázta, hogy minden pilóta elutasítja a tervezett változtatásokat.

“A GPDA álláspontja – amit a versenyzők 100 százaléka támogat – az, hogy nem a versenyhétvégék formátuma jelenti a problémát. Ennél sokkal nagyobb gondok vannak. A gumik – mért vannak ekkora különbségek az autók között? Mert túl érzékenyek a gumik. Aztán a pénzek elosztása – ha ilyen egyenlőtlenül osztják el a bevételeket, hogyan is lehetne szoros a bajnokság? Aztán ott az autók tömege, ami szorosan összefügg a gumik kezelésével. És van még a túl érzékeny aerodinamika – ezt illetően folyik is a munka” – sorolta a francia.

“Hisszük, hogy ha ezt a négy területet kezeljük, akkor nem lesz szükség semmilyen trükkökre.”

“Nekünk nincsenek politikai érdekeink, nincsenek anyagi érdekeink, mi egyszerűen csak szeretjük ezt a sportágat. Szóval 100 százalékosan, teljes egységben állunk ki a fenti pontok mellett, sőt, csak mi vagyunk egységesek (az F1-ben)” – tette hozzá.