A Belga Nagydíj előtt vált biztossá, amit már előtte is sejteni lehetett: a Renault 2019 végén elbúcsúzik Nico Hülkenbergtől, a német ülését 2020-ra a francia Mercedes-nevelt, Esteban Ocon kapja meg.

Az elmúlt pár hétben úgy tűnt, Hülkenberg a Haashoz mehet a küszködő, eső-kelő Romain Grosjean helyére, ám az amerikai csapat csütörtökön meglepetésre bejelentette, hogy nem változtat a felállásán, a főnök, Günther Steiner tegnap elmondta, hogy bár beszéltek a némettel, konkrét ajánlatot végül nem is tettek neki.

Hülkenbergnek ezután nem sok opciója maradt, mostanra csak a Williams, az Alfa Romeo és a Red Bull 2020-as felállása nyitott.

F1: Hülkenberg beülne a “gyilkos” Verstappen mellé 1

Hülkenberg Verstappen mellé?

“Augusztus folyamán végig beszéltem a doktorral (Helmut Marko, Red Bull-motorsportfőnök), végül egyszer azt mondta, most már ne hívjam többször” – árulta el Hülkenberg Szingapúrban.

“Arra az autóra semmiképp sem mondhatnék nemet. Ha azt ajánlanák, el kellene fogadnom, hogy Verstappen csapattársa leszek. Nyilván nagy kihívás lenne, ahogy tudjuk, Max igazi gyilkos, az egyik leggyorsabb versenyző” – mondta a Red Bull-os lehetőségről.

Bár nem lehetetlen, nem is igazán valószínű, hogy a Red Bull külső versenyzőt választ, amikor ott van nekik Alexander Albon, Danyiil Kvjat és Pierre Gasly is, ezért a Williams és az Alfa Romeo reálisabb opció.

“Azért nem akarok minden áron az F1-ben maradni” – mondta a 2010-ben F1-es bemutatkozását biztosító Williamsről, utalva a csapat mostani, siralmas formájára. “De ezzel nem a Williamst akarom bántani, inkább általánosságban értem. Bármennyire is szeretnék az F1-ben maradni, azért értelmes lehetőség kell. Tíz évvel a hátam mögött nem akarok a mezőny legvégén körözgetni.”

F1: Hülkenberg beülne a “gyilkos” Verstappen mellé 2

A távozó Kubica ülése nem kéne

Az Alfa Romeónál Kimi Räikkönen mellett, bár voltak villanásai, alapvetően igen halványan teljesített eddig a Ferrari-nevelt Antonio Giovinazzi, ráadásul az Alfa-főnök Frederic Vasseur jól ismeri Hülkenberget…

“Nem szükséges beszélnem Nicóval. Nálam jobban senki sem ismeri őt. A Forma-3-ban és a Forma-2-ben (sic! – a GP2-ben – a szerk.) is az én csapatommal lett bajnok, és épp ezért hoztam őt a Renault-hoz is 2017-ben” – mondta a németről.

“Hosszú évek óta ismerjük egymást, ami biztosan nem árt” – jegyezte meg Vasseur és az Alfa kapcsán a pilóta.

Ahogy a Red Bullnál Helmut Marko, az Alfánál a motorpartner Ferrari dönt majd az ülések sorsáról.

“Bizonyos fokig innen már nem rajtam múlik a jövő. Tudom, hogy mi hogy áll, ki hozza a döntést. Én nem tehetek mást, mint hogy megyek és hozom az eredményeket. Azért vannak még lehetőségeim, reális opcióim is, ugyanakkor az F1-ben semmit sem lehet biztosra venni” – summázta helyzetét Hülkenberg.

F1: Hülkenberg beülne a “gyilkos” Verstappen mellé 3

Vasseur biztosan fogadná Hülkenberget, de a Ferrari dönt az Alfa üléséről