A hétvégén következik a 2019-es Forma-1-es világbajnokság 15. fordulója, a Szingapúri Nagydíj.

A versenyhét nem indul túl jól, ugyanis a délkelet-ázsiai városállamra komoly szmog telepedett, az Indonéziában, valamint Szumátra és Borneó szigetén éves rendszerességgel történő illegális erdőégetések füstje idén a száraz időjárás miatt a szokásosnál is töményebb, Malajziában és Szingapúrban is “egészségtelen”, sőt “nagyon egészségtelen” légminőséget eredményez.

Malajziában szerdára már 1200 iskolát zártak be a légszennyezettség miatt, Szingapúrban a hatóságok kiemelten figyelik a körülményeket.

A szingapúri Nemzeti Környezeti Ügynökség arra figyelmeztetett, hogy az emberek kerüljék a hosszabb vagy nagyobb fizikai megterheléssel járó tevékenységeket, mert egyszerűen nem egészséges a szabad levegőn tartózkodni. Az illetékesek ugyanakkor azt is elmondták, hogy a levegő minősége nagyon változékony, ezért egyelőre nem lehet megjósolni, mi lesz a hétvégén.

“A versenyszervezők lépéseket tesznek, hogy csökkentsék a szmog versenyhétvégére gyakorolt hatását. Többféle intézkedéssel készülnek, egyebek mellett folyamatos tájékoztatást adnak majd a pályán” – közölte az F1 egyik szóvivője.

Legutóbb 2015-ben alakult ki hasonlóan súlyos szmoghelyzet (nyitóképünkön), de a Forma-1-es nagydíjat végül semmilyen formában nem befolyásolta a légszennyezettség.