A hosszú egyenesekkel rendelkező Spában és Monzában is nagy előnyt jelent a szélárnyék a csúcssebesség szempontjából, ezért az elmúlt két versenyhétvégén nevetséges/siralmas jeleneteknek lehettünk tanúi, amikor a pilóták igyekeztek valaki mögé kerülni, és a minél gyorsabb körök megfutása helyett a lassítgatás és helyezkedés jelentette a show-t.

A mélypontot az Olasz Nagydíj kvalifikációjának utolsó szakasza jelentette, amikor a taktikázás torlódáshoz vezetett, és a kilenc pályán lévő versenyző közül csak kettő tudta megkezdeni utolsó gyors körét.

Az F1 versenyigazgatója és a csapatok a hétvégi Szingapúri Nagydíjon tárgyalnak majd a történtekről és a lehetséges megoldásokról, de a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt azt mondja, mindenképp lesz szabályváltozás.

“Kijelenthetem, hogy nem lesz ilyen megint. Szabályt fogunk változtatni. Azt nem írhatjuk elő, ki mikor hagyja el a bokszát, de maximum köridőt fogunk bevezetni” – mondta Todt a La Derniere Heure-nak jelezve, hogy a felvezető kört sem lehet majd túl lassan teljesíteni.

“A közönség show-t akar látni, ráadásul veszélyes is volt, amit műveltek a versenyzők. A lehető leghamarabb szabályt változtatunk” – fogadkozott a felügyelőszervezet elnöke.

F1: Szabályt változtatnak az időmérőre 1