A Forma-1 csütörtökön mutatott hivatalos képeket az első, 2021-es szabályok alapján készült koncepcióról, amelynek már július óta zajlanak a szélcsatornás tesztjei a Saubernél. Később egy videót is közzétettek.

a videó a hirdetés után indul

A teszteket egy 50 százalékos méretarányú makettel végzik, Nikolas Tombazis, az FIA együléses versenyautókért felelős igazgatója szerint az eredmények nagyon ígéretesek.

A korábbi számítógépes CFD-tesztek azt mutatták, hogy a szívóhatásra épülő új aerodinamikai koncepcióval mindössze 5-10 százalék az autók leszorítóerő-vesztesége másik autó követése közben. Ez a jelenlegi autóknál 45-50 százalék körüli.

Tombazis szerint a szélcsatornás tesztek eredményei megerősítették a szimulációs adatokat. “Alapvetően a CFD-s értékek helyesnek bizonyultak, nem ért minket nagyobb meglepetés” – nyilatkozta Tombazis.

“Öt-tíz százalék leszorítóerő-veszteséggel lehet számolni a jelenlegi akár ötven százalék helyett. A pontos értékek természetesen a pontos konfigurációtól is függnek.”

Az F1 főmérnöke, Pat Symonds nem győzött lelkesedni. “Az eredmények valójában felül is múlták azt, amit előzetesen vártunk” – fogalmazott Symonds. “A jelenlegi konfigurációval elért eredmények kivételesek.”

Az FIA illetékesei a következő hónapokban sem állnak le, kiemelt figyelmet fordítanak majd a kiskapuk keresésére. Az istállók aerodinamikai szakembereiből álló külön munkacsoport foglalkozik majd a kiskapuk előzetes felderítésével és bezárásával.

“Tudjuk, hogy a csapatok fejlesztési munkájában nem szempont az üldöző autó teljesítménye, ők csak a sajátjukkal törődnek, ami a céljaink ellen hathat.”

“A mi dolgunk az, hogy megpróbáljuk megakadályozni ezt, a szabálykijátszási munkával a pozitív változtatásokat óvjuk” – mondta erről korábban Tombazis.