Várhatóan októberben hirdetik ki a végleges 2021-es szabályokat a Forma-1-ben, korábban csak egy vázlatot tettek közzé a reformmal kapcsolatban. Ebben sok egységesített alkatrész szerepelt – és éppen ez az, ami ellen a Ferrari küzd.

“Még nem vagyunk elégedettek” – fogalmazott Mattia Binotto Ferrari-csapatfőnök az új szabályokról. “A kezdetektől fogva, minden alkalommal elmondtuk, hogy az egységesítés ellen vagyunk. Úgy érzem, túlságosan is ebbe az irányba megyünk.”

“Hogy miért vagyunk ellene? Mert először is úgy gondoljuk, hogy ennek a sportnak a DNS-ét a versengés adja, az egységesítés pedig ezzel szembemegy.”

“Másodsorban pedig azért, mert attól, hogy valami egységesített, még nem biztos, hogy megtakarítást is jelent. Át kell tervezni az autót és a komponenseket, hogy az egységesített alkatrész a csomag szerves része legyen. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy az egyenleg pozitív marad.”

Binotto szerint a költségplafon is az egységesítés ellen dolgozik. “Akármekkora is lesz a végleges költségplafon, a topcsapatok ki fogják használni, vagyis az egységesítésnek ebből a szempontból semmilyen haszna nem lesz.”

“Noha értem az egységesítés célját, óvatosnak kell lennünk, és nem szabad elfeledkeznünk a végső célról. Pontosan elemeznünk kell, hogy mekkora kockázat áll szemben mekkora potenciális haszonnal.”