Az idei szezonban Robert Kubica némi szerencsével szerzett ugyan egy pontot, összességében azonban jócskán elmarad csapattársától, George Russelltől.

Kubica még egyetlen időmérőn sem tudta legyőzni csapattársát, a Magyar Nagydíjon több mint egy másodpercet kapott tőle. Egyes pletykák szerint a Williams nem egyforma autót ad a két versenyzőnek, ezeket a híreszteléseket azonban már többször cáfolta a csapat.

A Williams vezető versenymérnöke, Dave Robson szerint a gumik jelenthetik a megfejtést. “Ekkora különbségnél nagyon gyanús, hogy az eltérés a gumikból fakad” – vélekedett Robson.

“Ezek a gumik teljesen másak, mint a Bridgestone vagy a Michelin abroncsai voltak. Nem rosszabbak, csak másak, Robertnek pedig több időre van szüksége ahhoz, hogy megértse, hogyan hozza ki belőlük a maximumot.”

Robson szerint a Pirelliket máshogy kell kezelni, és nem egyszerű megérteni a viselkedésüket. Russell számára előny, hogy a GP3-ban és a Forma-2-ben is Pirellikkel versenyzett, a több tapasztalat pedig kincset ér számára.

“Meg kell értenünk a problémát, aztán meglátjuk, mit tehetünk azért, hogy segítsünk Robertnek” – tette hozzá Robson.