A Forma-1-es Magyar Nagydíj több mint 30 éves története alatt számos különféle díjat kaptak már a győztesek, képes összeállításban nézzük végig, mikor mit emelhettek magasba a dobogósok.

Emlékezetes, hogy a 2015-ös Magyar Nagydíj megnyerése után a ferraris Sebastian Vettel – a többi dobogóshoz hasonlóan – nagyon egyszerű fémkupát kapott, amivel annyira elégedetlen volt, hogy a ceremónia után a Hungaroringtől a félig-meddig hagyományosnak számító porcelánt kért és kapott.

Csütörtökön a Hungaroringen a négyszeres világbajnok a Magyar Nagydíj porcelántrófeáit méltatta, rámutatva, hogy mennyivel jobb ilyesmit kapni, mint valami szponzori kupát.

“Amikor elkezdtem nézni a Forma-1-et, egyes futamon igazán ikonikus trófeák voltak a dizájn, a felhasznált anyagok tekintetében. Nem igazán hajtok a hírnévre, nem fontos, hogy az emberek ismerjenek, ismerjék a nevemet – és ehhez jó sportágat is választottam, hiszen az idő nagy részében bukósisak van rajtam – de ezek az apróságok sokat számítanak nekem, a hagyományhoz tartoznak, tetszik, amikor a régi képeken látom, ahogy a versenyzők különböző trófeákat tartanak a különböző országokban.”

“Nincs annál unalmasabb dolog, mint amikor vasárnap szponzori trófeákat osztanak. Nem is értem ezt, hiszen mindenütt ott vannak a hirdetések, minek még a trófeára is rápakolni?”

“Emlékszem, hogy mennyire örültem, amikor 2015-ben győztem, de mennyire csalódott voltam, hogy, mondjuk úgy, hétköznapi kupát kaptam” – idézte fel a csere esetét.

Az alábbi galériában áttekintjük a Magyar Nagydíjon kiosztott trófeákat az 1986-os első rendezéstől egészen napjainkig. Kattints a képre!

F1: Ezt kapja a Magyar Nagydíj győztese 1

Szász Endre Hollóházi vázáival indult a történet 1986-ban (Fotó: MTI/Kozma István)