A Forma-1-ben 2021-re komoly reformokat vezetnek be, egyebek mellett az autók aerodinamikája is jelentősen átalakul majd, a cél a követés és az előzések elősegítése.

Mivel a korábbi ilyen jellegű szabályváltozások nem voltak túl sikeresek, a csapatok mérnökei gyorsan rájöttek, hogyan lehet az előírásokat kijátszani, a maguk javára fordítani, a Forma-1 vezetése most elébe megy ennek: az istállók aerodinamikai szakembereiből álló külön munkacsoport foglalkozik a kiskapuk előzetes felderítésével és bezárásával.

“Folyik a munka a szabályok kijátszására – ez korábban hiányzott. Az új szabályok radikális változtatásokra adnak lehetőséget, igyekszünk mi magunk kideríteni, hogy vannak-e kiskapuk vagy más, nem várt mellékhatások. Ha mi magunk fedezzük fel ezeket, elkerülhető az esetleg később problémákat okozó szabályok bevezetése” – mondta a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) formaautós szakágvezetője, Nikolas Tomabzis a Motorsport.comnak.

“Az F1-es kollégák, az aerodinamikai szakemberek már foglalkoznak ezzel. Ez a munkacsoport nem szabályalkotó, inkább olyan, mint egy aerodinamikai részleg, ahol a cél a határok feszegetése. Többek között olyasmiket vizsgálunk, mint hogy lehet-e hatékonyabb, nagyobb leszorítóerőt termelő szárnyat tervezni, ami ronthatja az üldöző autóknak szánt pozitív eredményeket. Ha ilyesmit találunk, akkor lépünk is, hogy elkerülhessük a problémát” – folytatta.

“Tudjuk, hogy a csapatok fejlesztési munkájában nem szempont az üldöző autó teljesítménye, ők csak a sajátjukkal törődnek, ami a céljaink ellen hathat. A mi dolgunk az, hogy megpróbáljuk megakadályozni ezt, a szabálykijátszási munkával a pozitív változtatásokat óvjuk.”

Bár a tervek szerint a 2021-es szabályokat szeptember közepére véglegesítik, a Forma-1 sportszakmai vezetője, Ross Brawn hangsúlyozta, hogy a kiskapuk keresésével nem állnak le:

“Az FOM-os stábunk a szabályok közzététele után sem áll le a munkával. Figyeljük és kielemezzük majd a csapatok megoldásait, és ha úgy látjuk, hogy valami a céljaink ellen hathat, akkor lépünk majd. Ez nem egy alkalmi dolog, folyamatosan figyelünk, finomítjuk az előírásokat, hogy ne sérüljenek a céljaink.”