A Forma-1-es autók az elmúlt években egyre nehezebbé váltak, a versenyzők sokszor panaszkodtak már a kanyarokban nehézkes, lomha versenyautókra, egyik nagy kívánságuk, hogy 2021-re könnyebb járgányokat vezethessenek.

“Nagy sebességeknél ezek az autók jelentik a csúcsot. Alacsony sebességnél… Nem mondom, hogy ez az alja, de egyszerűen túl nehezek, ami nem tetszik. Az általam először megismert Forma-1-es autók minden sebességnél izgalmasak voltak. Akkoriban a futam sprintverseny volt, végig lehetett nyomni, minden egyes körben” – magyarázta például a múlt hétvégén a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel.

A Forma-1 vezetése is hallja ezeket a panaszokat, de a sportszakmai főnök, Ross Brawn szerint az autók tömege olyan jellemző, amin nem igazán lehet változtatni.

“Vannak dolgok, amelyeknél nem forgathatjuk vissza az idő kerekét. Nagyon-nagyon lenyűgöző erőforrásunk van, de elég összetett és elég nehéz. Az autók valóban nehezebbé váltak, és mindannyian szeretnénk könnyebb autókat.”

“De bosszantó, amikor mindenki azt mondogatja, hogy könnyebb autók kellenek. Tessék, hallgatom, hogyan is oldjuk meg! Mi benne lennénk, de az autóban ott vannak az akkumulátorok, az energia-visszanyerő rendszer, szóval ha csak nem dobjuk ki az egészet, nem kapunk könnyebb autókat” – magyarázta a szakember a RaceFans.netnek.