Sebastian Vettel az elmúlt egy évben élversenyzőtől ritkán látott mennyiségű incidensbe keveredett, és bár a színfalak mögé nem látunk be, nem ismerjük a pontos okokat, az biztos, hogy küszködik a négyszeres világbajnok.

Ezt láthattuk a múlt hétvégi Brit Nagydíjon is, ahol a németnek hiányzott a tempója, majd a futamon a Red Bull-os Max Verstappen elleni rövid csatájában hátulról belerohant a holland autójába, hogy aztán visszaesve az utolsó előtti helyen intsék le.

A Forma-1 sportszakmai főnöke, Ross Brawn a szokásos futam utáni értékelőjében természetesen Vettellel is foglalkozott:

“Nehéz időszak ez Sebastian számára, valószínűleg másféle nyomás nehezedik most rá, mint amihez szokott, fel kell tennie magának a kérdést, hogyan tovább, hiszen a Ferrarival való győzelem esélye megint elúszni látszik.”

“Kanada óta Sebastian egyre inkább küszködik, Silverstone-ban tovább romlott a helyzet. Ahogy az időmérős különbségből is látszik, Leclerc-rel ellentétben ő egész hétvégén nem érezte jól magát az autóban, a versenyen pedig nem tudta igazán kiaknázni a biztonsági autót, pedig a harmadik helyig lépett előre annak köszönhetően. Aztán jött a hiba, amikor hátulról belerongyolt Verstappen autójába. Azonnal felismerte, hogy ő hibázott, a futam után pedig gyorsan bocsánatot is kért Maxtól.”

F1: Vettel képességei hanyatlóban? 1

“Ahogy az eredményei mutatják, Sebastian hihetetlen versenyző, de most higgadtnak kell maradnia, és el kell fogadnia a csapat támogatását, amit biztosan megkap. Úgy vélem, nincs még egy olyan csapat, mint a Ferrari, ha a pilótát övező szeretetről és pozitivitásról van szó” – mondta a maranellói csapatnál a schumacheri aranykorban technikai főnökként dolgozó Brawn.

 

A brit Sky Sports veterán szakkommentátora, az egykori Tyrrell-, Brabham-, Benetton-, Ligier-, McLaren- és Jordan-pilóta, Martin Brundle sokkal határozottabban nyúlt a kérdéshez, legfrissebb cikkében kimondta, hogy szerinte Vettel 32 éves korára kiégett.

“Vajon csak pechszériája van, vagy megkopott a nagy tempónál, nyomás alatt szükséges jövőbelátása, reakciója, ítélőképessége? Emberileg nagyon bírom őt, nagyra tartom az intellektusát, az emberi értékeit, de szakkommentátorként nem mismásolhatok. Ahogy sok pilóta karrierjének késői szakaszában láthattuk már, kerék a kerék elleni küzdelemben hiányzik az ítélőképessége és a reakciókészsége.”

 

Brundle ezután hosszan fejtegette, hogy exversenyzőként teljesen érthető számára, hogyan jött össze a hiba, de akkor is, “Lewis nem követ el ilyen hibákat, pedig két és fél évvel idősebb Sebnél; közben Leclerc a másik Ferrarival egyre csak gyorsabb, egyre magabiztosabb lesz. Sebnek megvan a tempója, de vajon képes-e újra kezébe venni az irányítást? Nagy kérdés ez számára.”

F1: Vettel képességei hanyatlóban? 2