Kimi Räikkönen tavaly ősszel 2020 végéig írt alá az Alfa Romeóval, és valószínű, hogy a most 39 éves finn 2021 után már nem folytatja a versenyzést. Az osztrák Motor Profis ennek ellenére megkérdezte a 2007-es világbajnokot, mit is vár az F1-től a következő években.

“Vakációt!” – felelt nevetve a veterán. “Hogy mi lesz hosszú távon, az nem az én dolgom. Ha nem leszek benne, a tévét sem fogom bekapcsolni miatta, nem áldozok rá a szabadidőmből.”

“De ha a jelenre vonatkozik a kérdés, sok mindenen változtatnék. Ha lehetne, kidobnám az összes adatelemzést. Ha nem lehetne a sok adat alapján behangolni az autókat, ha jobban kellene az érzésre hagyatkozni, előtérbe kerülhetnének más (versenyzői) tulajdonságok.”

Räikkönen a 2010-11-es F1-es szünetében kipróbált amerikai NASCAR-t hozta fel példának.

“Az oválpályás versenyzés egyszerűnek tűnik, de nagyon nem az. Az sokkal tisztább versenyzés. Ha az ember úgy érzi, hogy basszus, nem vagyok elég gyors, beszélhet a csapattal, de végső soron magának kell megtalálnia a megoldást.”

“A Forma-1-ben viszont a telemetriai adatok megmutatják, min kell változtatni. Ha magunknak kellene megtalálni a beállításokat ahelyett, hogy a számítógépet nézzük, egészen más lenne az egész.”