Az elmúlt hétvégék vitatott, furcsa versenybírói döntései kapcsán az Osztrák Nagydíj versenyzői sajtótájékoztatóján arról kérdezték a pilótákat, hogy szerintük jobb lenne-e a helyzet, ha állandó stewardok teljesítenének szolgálatot minden hétvégén. Szintén felvetették nekik, hogy szerintük szükséges-e, hogy mindig Forma-1-es tapasztalattal rendelkező expilóta legyen a versenyzősteward.

“Szerintem nem lenne jó, ha mindig ugyanazok lennének a versenybírók, a fociban is van olyan, hogy a bíró nem kedvel, így meg mindig azzal a bíróval kellene játszani a meccseket, ami nem lenne valami élvezetes. A Forma-1-ben is ugyanígy lenne, ez nem működne” – mondta a Red Bull-os Max Verstappen.

“Szerintem nem rossz dolog a stewardok cserélődése. Legtöbbször a szabályok jelentik a problémát, mert hiába van a versenybíróknak ilyen vagy olyan véleménye, egyszerűen nem adhatnak más büntetést, mint ami a szabálykönyvben szerepel.”

“Szerintem az sem változtatna sokat, ha öreg, mármint nem öreg, csak volt Forma-1-es versenyzőket tennénk oda, mert ők is kénytelenek ugyanazt a büntetést adni” – folytatta.

A Racing Point-os Sergio Perez Verstappennel ellentétben támogatná az állandó versenybírókat.

“Szerintem nagyszerű lenne. Évek óta szó van már arról, hogy legyenek állandó stewardok, úgy meglenne a következetesség a hétvégéken.”

Verstappen: Maldonadót versenybírónak! 1

“Szerintem a versenyzői tapasztalat is mindig jól jön, ők tudják, hogy mit is akarhatott a pilóta, szándékos volt-e valami vagy sem. Talán nem mindenkinél, de a többségnél számítana a korábbi tapasztalat a véleményes esetek megítélésénél” – véleményezett a Toro Rosso újonca, Alexander Albon.

A felvetésre, hogy a baleseteiről ismert Pastor Maldonado azt mondta, ő is szívesen lenne versenyzősteward, Verstappen így reagált: “Elég keményen versenyzett, én támogatnám – ő lenne az én emberem!”

“Mindig jó, ha van exversenyző a versenybírók között, szerintem ők tudják, milyen érzés az autóban ülni, milyen a határokat feszegetni, mikor mi fér bele” – vélekedett a ferraris Charles Leclerc.