A Haas-csapat az idei évre névadó szponzorral gazdagodott, az amerikai alakulatot az energiaital-gyártó Rich Energy támogatja.

A homályos hátterű és erősen megkérdőjelezhető üzleti modellel rendelkező cég iránti bizalmat tovább gyengítette, hogy még a logója sem saját szülemény, külső szemlélők számára is nyilvánvaló, hogy egy brit bicikligyártó, a Whyte Bikes agancsos emblémáját nyúlták le.

A Whyte Bikes természetesen nem is hagyta annyiban a dolgot, védjegyoltalmi pert indítottak, amelynek legutóbbi, múlt csütörtöki tárgyalásán az eljáró bíró július 18-ától eltiltotta a Rich Energyt a logó használatától.

F1: Kiderül, mennyit fizet a problémás szponzor 1

Mivel a Whyte Bikes kártérítésre lehet jogosult, az összeg megállapításához pedig szükség lehet a védjeggyel való visszaélés mértékének megállapítására, a bíróság ugyancsak elrendelte, hogy az energiaital-gyártó nyilvánosságra hozza a termék hazai és globális eladásait, valamint a Forma-1-es szponzorációra vonatkozó adatokat is, összegszerűen világossá téve a Haas F1-nek már kifizetett és ezután kifizetendő pénzeket.

A Haas a Rich Energy kérésére a Kanadai Nagydíj óta nem használja az agancsos logót.

A Motorsport.com megkeresésére az F1-csapat nem kívánta kommentálni a szponzor jogi ügyének legújabb fejleményeit.

A Rich Energynek július 18-áig van lehetősége fellebbezni.