Hosszú szünet után tavaly tért vissza a Forma-1 vérkeringésébe Franciaország, a régi-új Paul Ricard versenypályára. Ezt megelőzően Magny-Cours adott otthont a Francia Nagydíjnak, az ottani utolsó versenyt 2008-ban rendezték.

Az alábbiakban a 2000 után rendezett Francia Nagydíjak legérdekesebb, legjobb vagy éppen leghihetetlenebb pillanatait gyűjtöttük össze. Dőljetek hátra, kezdődik az időutazás!

2000 – Mit mutogat Coulthard?

Michael Schumacher állt az élen a Ferrarival, de a motorgondokkal küzdő német nem tudta sokáig tartani a későbbi győztes David Coulthardot. Nem ő lett volna, ha nem próbál meg az utolsó pillanatig védekezni, ami nem volt ínyére a McLaren skótjának, ezért a csata hevében szavak nélkül is a világ tudtára adta, mit gondol a manőverről.

2002 – Elcsúszik Räikkönen első győzelme

Nem sok kellett volna ahhoz, hogy a McLaren fiatal finnje először álljon a dobogó tetejére, ám az Allan McNish Toyotájából kifolyt olaj mindent átírt. Schumacher elment Räikkönen mellett, és nem csak a futamgyőzelemnek, de az ötödik világbajnoki címnek is örülhetett a leintést követően.

2004 – Őrült taktika és egy lesipuskás előzés

Egyértelműen a taktikával nyerte meg Michael Schumacher a 2004-es Francia Nagydíjat, pályafutása során a hetediket. A Ferrari négyszer is kihívta a németet a bokszba, így a könnyű autóval, friss gumikon száguldva Fernando Alonso Renault-ja előtt tudott célba érni.

Ferrari-Renault csata zajlott a dobogó legalsó fokáért is, melyet Rubens Barrichello nyert Jarno Trulli ellenében, az utolsó kanyarok egyikében előzve meg a hibázó olaszt.

2007 – Tekeredik a kígyó…

Az egyik utolsó szeg volt a futam közbeni tankolás koporsójába Christijan Albers esete 2007-ben. A holland hamarabb indult el, és egész egyszerűen kitépte a helyéről a töltőberendezés csövét. Szerencsére senkinek sem esett komolyabb bántódása, de nem volt veszélytelen az eset.

2018 – Visszatérés Paul Ricard-ra

Nem telt eseménytelenül a tavalyi verseny, bár a rajtnál történtek alapjaiban befolyásoltak az eseményeket. (A videót a YouTube-on lehet megtekinteni.)