Lewis Hamilton a Kanadai Nagydíj csütörtöki sajtónapján hosszan beszélt arról, milyennek látja a mai Forma-1-et és min változtatna, miután a 2021-es új korszakról kérdezték.

Az angol szerint alapvetően túl könnyű lett mára az F1, ő legszívesebben V12-es motorokkal és kézi sebességváltóval szerelt autókat vezetne, és úgy általában nehezebb, megterhelőbb versenyeket szeretne:

“Tüntessék el a nagy bukótereket is. Emellett ne legyen kormányszervó, vagy legfeljebb valami alacsony rásegítéssel, én úgy is kérem, mert úgy szeretem. A futam után kimerültnek kellene lennünk, legyen olyan, mint egy maraton. Most két-három futamot is le tudnék nyomni egymás után, a Forma-1-nek nem szabadna ilyennek lennie” – sorolta.

“A Forma-1 a férfiak sportja, de jön a sok ifjonc, akik rögtön egész könnyen boldogulnak. Én viszont azt gondolom, hogy az F1-nek a lehető legmegterhelőbbnek kellene lennie.”

“És jobb gumik is kellenének” – tette hozzá.

Hamilton: Három futamot is letolnék egymás után 1

Hamilton kiemelte, hogy az állandó szabályváltoztatásokkal mindig igyekeznek javítani az F1-en, de ennél komolyabb reformokra lenne szükség a valódi változáshoz:

“Ha megnézzük az elmúlt 12 évet vagy akár a még korábbi időket, mindig változtatgattak az autókra vonatkozó szabályokon, mindig igyekeztek csökkenteni a költségeket, ösztönözni az előzéseket, de úgy vélem, általában nem születtek jó döntések. Most a Liberty a főnök, de a probléma ugyanaz: az érdeklődés csökken, és továbbra is megvan a szakadék a gazdag élcsapatok és a többiek között. Nem elég pusztán a műszaki szabályokon változtatni.”

“Ott van a szórakoztatási faktor is. Ha megnézzük, minden versenyhétvége ugyanaz a négy nap évente 21-szer. Ez a formátum sosem változott. Pedig talán a pályákhoz kellene ezt igazítani. Ott van Monaco, ahol nem lehet előzni, legyen ott mondjuk két futam! Nem tudom, nincs válaszom mindenre, de úgy gondolom, ezzel az aspektussal is komolyan kellene foglalkozni, hiszen a nézőknek köszönhetően csinálhatjuk ezt az egészet.”

Hamilton: Három futamot is letolnék egymás után 2

“Itt mondjuk sok néző van, de vannak helyszínek, ahol kicsi a közönség, ahol talán nem a legjobb a promóció. Az emberek mindig panaszkodnak, hogy unalmas az F1, mert mindig a Ferrari nyer, aztán mindig a McLaren, a Red Bull vagy most a Mercedes – ezt tényleg lehet kezelni a szabályokkal, de szerintem globális, a szabályokon túlmutató változásokra lenne szükség. Rossék (Ross Brawn, az F1 sportszakmai főnöke) épp ezen dolgoznak 2021-re.”