Tavaly ősszel vetődött fel, hogy a Forma-1-es időmérőket a jelenlegi háromrészesről négyrészesre bővítsék 2019-re, ám a szabálymódosítás részleteiről nem sikerült megegyezni, így idén nem lépett életbe az újítás.

Idén tavasszal arról lehetett hallani, hogy az F1 jogtulajdonosa, a Liberty Media továbbra sem tett le a tervről, a csapatokat kérték szimulációk, elemezések elkészítésére, ám legutóbb már arról szóltak a hírek, hogy a reform nem hozna sok pozitívumot.

Az FIA május elején kiadott, a 2020-as szabályváltozásokat ismertető közleményében sem szerepelt a kvalifikáció átalakítása, ez is arra utalt, hogy nem lesz változás, a német Auto Motor und Sport mostanra pedig tényként ír arról, hogy a Liberty elvetette az ötletet.

A cél a hétvége feldobása, a show javítása lett volna, de mivel a mostani rendszert a csapatok és a nézők is jól ismerik és szeretik, a vizsgálatok pedig nem ígértek pozitív eredményt, végleg elengedték az elképzelést.

A Forma-1-es versenyhétvégék átalakítása hosszú-hosszú évek óta téma, a különböző megszólalások alapján a legnagyobb támogatást a pénteki szabadedzések törlése élvezné – legalábbis a csapatok irányából, ugyanis a versenypályák nem szívesen mondanának le egy teljes napi jegybevételről.