Hétfőn 70 éves korában elhunyt a Forma-1 háromszoros világbajnoka, a 2012 óta a Mercedes csapatelnökeként dolgozó Niki Lauda.

A hír az egész F1-világot megrengette, a kedd hajnalban érkezett hír után a közösségi médiát elárasztották a volt kollégáktól, a csapatoktól, pilótáktól származó tisztelgések, emlékező üzenetek.

Nem tudni, miért, de a Mercedeshez épp Lauda által átcsábított Lewis Hamilton jelentős spéttel, csak kedden késő délután reagált, szerdán pedig ugyan lemotorozott a monacói bokszutcába és paddockba, autogramokat is osztogatott, de a gyászára hivatkozva a versenyzői sajtótájékoztató alól kimentette magát, Valtteri Bottas helyettesítette őt, aki Hamilton állapotára vonatkozó újságírói kérdésre azt mondta, “szemre rendben volt” az angol.

F1: “Szánalmas” Hamilton viselkedése 1

Lauda és Watson 1981-ben (Europress)

Hamilton húzása alaposan felbosszantotta a Lauda mellett csapattársként a Brabhamnél egy, a McLarennél két évet eltöltő, az osztrákkal az F1 után is baráti kapcsolatot ápoló ötszörös futamgyőztes angol exversenyzőt, John Watsont.

“Szánalmas, kíváncsi lennék, mivel magyarázza ezt Lewis” – mondta. “Tudom, hogy baráti viszonya volt Nikivel, de bizarrnak tartom, hogy egy, az ő státuszával bíró ember ne legyen képes kiállni az emberek elé és elmondani, mit tett Niki a Mercedesért, leróni a tiszteletét előtte. Már csak a tisztelet kedvéért is illett volna beszélnie. Szánalmas, hogy állítólag annyira megrázta a dolog, hogy nem volt képes beszélni a Niki iránti csodálatáról.”

“Lewisnak nem kellett megélnie azokat a tragédiákat, amit a versenyzők korábbi generációinak. Niki nem hirtelen és fiatalon hunyt el, békésen, a családja körében távozott. És micsoda élete volt! Világbajnok, légitársaság-tulajdonos, csapatvezető. A magánélete is filmvászonra kívánkozna. Szerintem semmit sem kellett bánnia. Fordított esetben Niki biztosan ott lett volna, hogy a maga sajátos, egyenes stílusában elmondja a sajtónak, milyen nagyszerű versenyző és világbajnok volt Lewis” – magyarázta Watson.

F1: “Szánalmas” Hamilton viselkedése 2