Az autó- és motorsport világát megrázta Niki Lauda hétfői halála: 1975, 1977 és 1984 világbajnoka – aki 2012-től haláláig a Mercedes ügyvezetői jogkörrel nem rendelkező elnöki pozícióját töltötte be – mindössze kilenc hónappal azután vesztette életét, hogy tavaly nyáron tüdőtranszplantáción esett át. Családi körben, békében távozott az élők sorából, miután az utóbbi hetekben romlott az állapota.

Az eset kétségkívül megrázta a brackley-i gárda versenyzőjét, Lewis Hamiltont is, aki a minap a közösségi oldalán szívszorító üzenettel búcsúzott korábbi főnökétől: „Nehezemre esik elhinni, hogy eltávoztál. Hiányozni fognak a beszélgetések, a nevetések, valamint a futamgyőzelmek utáni nagy ölelések. Isten nyugosztaljon! Köszönöm, hogy erős fény voltál az életemben. Itt leszek mindig a családodnak, ha szükségük lenne rám bármikor is. Imádlak!”

A 34 éves brit pilóta eredetileg hivatalos volt a szerdai versenyzői sajtótájékoztatóra Monacóban, de a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a történteket figyelembe véve a Mercedes kérésére jóváhagyta a hiányzását, így a ferraris Charles Leclerc, valamint a Red Bull holland versenyzője, Max Verstappen mellett a másik mercedeses, Valtteri Bottas felelt az újságírók kérdéseire.

F1: Lauda halála miatt hiányzott Hamilton 1

„Sokat jelent ez nekem, akárcsak bármelyik másik csapattagnak” – reagált a finn Lauda halálára. – „Niki a Mercedes család fontos tagja volt. Versenyzőként rám is motiválóan hatott: mindazzal, amit elért, a pályafutása nehézségeivel és a visszatérésével.”

„Biztos vagyok benne, hogy azzal tiszteleghetünk legjobban Niki emléke előtt, ha a pályán tövig nyomjuk és jó eredményekkel zárjuk a hétvégét” – tette hozzá Bottas.

„Niki a Forma-1 legendája volt” – nyilatkozta Verstappen a háromszoros világbajnok osztrák kapcsán. – „Nagyon sokat elért a karrierje során, de azt követően is, hogy véget ért a pályafutása. Nagylelkű és vicces, remek ember volt, nagy veszteség ez a Forma-1 számára.”

Nem Hamilton volt az egyedüli a Mercedesnél, aki Lauda halála miatt nem akart nyilatkozni a sajtónak. A tervek szerint ugyanis a csapatfőnöknek, Toto Wolffnak is jelenése lett volna a média képviselői előtt, de azt csütörtökre halasztották.