Robert Kubica a 2011-es szezon kezdete előtt pottyant ki a Forma-1-ből, miután egy raliversenyen igen súlyos sérüléseket szenvedett, jobb karját kis híján elveszítette.

A lengyel néhány év ralizás után 2017-ben tért vissza az F1 közelébe, előbb a Renault-val tesztelt, majd miután ott nem ajánlottak neki állást, a Williamsnél kopogtatott. 2018-ra a brit csapatnál is csak tesztpilótaként igazolták, ám az idei évre állandó versenyzővé léptették elő.

Papíron szép, hogy a 34 éves pilóta több mint nyolc év után visszatérhetett, ám a szomorú valóság az, hogy az egykor szebb napokat látott, patinás brit alakulat története legrosszabb szezonját teljesíti, az egykori világverő alakulat esélytelen sereghajtó.

Kubica viszont ennek ellenére sem bánja, hogy a rajtrácson van:

“A szezonnak még nincs vége, csak az ötödik futamon vagyunk túl. Sajnos ebben a nehéz helyzetben könnyű megfeledkezni arról – még velem is megtörténik –, hogy mit is sikerült elérnem” – mondta a lengyel Puls Biznesunak.

“Természetesen velem együtt mindannyian azt szeretnénk, ha jobb eredményeket érnénk el, ez az én helyzetemet is könnyebbé tenné. De ahogy mondtam, így is sokkal jobb itt lenni, mint a tévén nézni a versenyeket” – folytatta.

Kubica az eddigi öt hétvégén végig újonc csapattársa, a Forma-2-es bajnok Mercedes-nevelt George Russell mögött végzett, és bár a lengyel újra és újra arról beszélt, hogy az autóik között van valamilyen – a csapat által nem talált – eltérés, ha az egész év így telik, valószínű, hogy 2021-re másnak, a jelenleg tesztpilótaként alkalmazott kanadai Nicholas Latifinek adják majd az ülését.