A Forma-1-ben jó ideje téma a versenyhétvégék átstrukturálása, lerövidítése, többször is felmerült már, hogy kezdeni kellene valamit a pénteki kétszer másfél órás szabadedzésekkel.

A Toro Rossó-s Danyiil Kvjat úgy látja, semmi szükség a péntekre, a csapatok épp elég felkészülten érkeznek a legtöbb versenyhelyszínre.

“Talán elég lenne szombaton kijönni a pályára. Ilyen egyszerű. Igazából annyit tudunk már a pályákról. Úgy gondolom, hogy elég lenne, ha az új helyszíneken, mint például Vietnám lesz, kapnánk egy kicsit több időt. Az F1 fejesei döntik el, hogy mi lesz a jó. Minden pilóta más, van, akinek öt óra (vezetés) kell, nekem nem” – magyarázta az orosz.

A hétvégék rövidítését a versenynaptár bővítése is indokolná, a Red Bull-főnök Christian Horner szerint még több hétvége esetén csakis ez lehet a logikus lépés:

“Szerintem attól függ ez, hogy hány forduló lesz. Ha még több futamot rendeznek, akkor adja magát, hogy kurtítsunk az időn. Láthattuk, hogy Bakuban is elég volt egy (pénteki) edzés. Talán egy szabadedzés lenne a megoldás. Akkor a felszerelés és az emberek is később érkezhetnének. Egy szabadedzés elég egy hétvégére.”

Míg az F1 szereplőinek valószínűleg megfelelne az egy edzés, a rövidebb felkészülés pedig egy kicsit kiszámíthatatlanabbá tenné a futamokat, így a sportág vezetésének sem lenne oka ellenezni ezt, a versenyszervezők ragaszkodnak a háromnapos versenyhétvégékhez, hiszen ők a jegyeladásból szerzik a pénzt, egy teljes nap kiesése pedig több tízezres tétellel rontaná ezt.