Ayrton Senna da Silva 1960. március 21-én jómódú brazil családba született Sao Paulóban. Édesapja bátorítására négyéves korában ült először gokartba, első versenyén, tizenhárom évesen az 1-es rajtszámmal indult, és a célban is elsőként intették le. 1977-ben megnyerte a dél-amerikai gokartbajnokságot, majd 1979-ben és 1980-ban világbajnoki ezüstérmes lett.

1981-ben megnősült, és Európába költözött, ahol bekapcsolódott a nagy-britanniai Formula Ford 1600-as versenysorozatba. A következő évben megnyerte a brit és az európai Formula Ford 2000 bajnokságot, 1983-ban a brit Formula-3-as bajnokságban diadalmaskodott, és megnyerte a makaói nagydíjat is.

Senna F1-es pályája 25 fotón – kattints a képre, galéria nyílik!

F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 1
F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 2

F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna

F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna

F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 28
F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 29
F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 30
F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 31
F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 32
F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 33
F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 34
F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 35
F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 36
F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 37
F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 38
F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 39
F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 40
F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 41
F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 42
F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 43
F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 44
F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 45
F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 46
F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 47
F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 48
F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 49
F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 50
F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 51
F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 52
Fotó megosztása:

A csúcskategóriában, a Forma-1-ben 1984. március 25-én egy kiscsapat, a Toleman versenyzőjeként mutatkozott be. Már második versenyén pontot szerzett, és az idényben háromszor állhatott fel a dobogóra. Nem csoda, hogy a következő évben már a Lotusnál versenyzett, ahol három év alatt hat futamgyőzelmet szerzett, első diadalát 1985. április 21-én Estorilban aratta. 1988-ban szerződött a McLarenhez, ahol a kétszeres világbajnok francia Alain Prost csapattársa lett. Ekkor kezdődött kettejük legendássá vált versengése, ami végül odáig fajult, hogy a hivatalosan megkövetelt alkalmakat leszámítva nem is beszéltek egymással.

F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 53

Ritkán volt őszinte a mosolyuk – Senna és Prost eltérő jellem, más alkatú versenyző volt, nem szívlelték egymást. Prost visszavonulása után azonban megbékéltek, viszonyuk barátságba fordult, Senna életének utolsó hónapjaiban gyakran beszéltek egymással

Megnyerte az 1988-as világbajnokságot, 1989-ben viszont Prost mögött második lett, aztán 1990-ben és 1991-ben ismét ő végzett a pontverseny élén. 1990-ben a szuzukai futamon a rajt után nekiment az őt megelőző franciának, mindketten kiestek, Senna lett a világbajnok. Utólag elismerte, hogy a balesetet szándékosan okozta. 1992-ben egy gyengébb autóval csak negyedik lett, 1993-ban a kipörgésgátlóval felszerelt új McLarennel ismét esélyesnek számított, de végül másodikként végzett Prost mögött.

F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 54

Senna az 1993-as küszködés után búcsút intett a McLarennek, 1994-re a Williamshez igazolt, az előző évi világbajnok, Prost inkább visszavonult, mint hogy újra a brazil csapattársa legyen

Az 1994-es évadra az akkor meghatározóvá vált Williamshez igazolt át, az idénye azonban rosszul kezdődött. Az első két nagydíjon az élről indult, de kiesett, ezután következett élete utolsó futama, a San Marinó-i Nagydíj. A versenyhétvége baljós előjelekkel indult: az első szabadedzésen a brazil Rubens Barrichello teljes gázzal a falnak vágódott, de túlélte a balesetet, másnap az újonc osztrák Roland Ratzenberger vesztette el uralmát 300 kilométer/órás sebességgel száguldó járműve fölött, s a kórházban meghalt.

F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 55

Az újonc Rubens Barrichello hatalmas bukása és Roland Ratzenberger szombati halálos balesete nagyon megrázta Sennát, az is felmerült benne, hogy nem indul a San Marinó-i Nagydíjon

A 14. San Marinó-i nagydíj mezőnye 1994. május elsején rajtolt el. A hetedik körben az élen 310 kilométeres sebességgel száguldó Senna a Tamburello-kanyarban a pályáról lecsúszva, egyenesen haladt tovább, és a gumikorláttal nem védett betonfalba csapódott. A szinte teljesen szétroncsolódott autóban ülő versenyző nem mutatott életjelet, a következő percekben tévénézők százmilliói szemlélték döbbenten, amint a mentők sikertelenül próbálják újraéleszteni, majd helikopterrel kórházba viszik. Itt sikerült a szívét újraindítani, de 18 óra 40 perckor halottnak nyilvánították, a halál időpontjának az ütközés pillanatát, 14 óra 17 percet adtak meg. Államfőhöz méltó brazíliai temetésén másfél millió ember vett részt, és háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el. (A teljesség kedvéért meg kell említeni, hogy a futamot ugyan másfél perccel a baleset után leállították, de aztán újraindították, az elsőséget az abban az évben először világbajnok Michael Schumacher szerezte meg.)

F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 56

1994, San Marinó-i Nagydíj – A rajtbaleset miatti biztonsági autós szakaszt követően Senna a 7. körben a Tamburello kanyarban kicsúszott és a betonfalnak csapódott, életét nem lehetett megmenteni

A baleset miatt később per indult a Williams csapat vezetői és a pálya üzemeltetői ellen, de 1997-ben mindannyiukat felmentették. Az ítélet szerint a kormányrúd a baleset bekövetkezte előtt eltörött, így az irányíthatatlanná vált autóban ülő Senna semmit sem tehetett az ütközés elkerülésére. Halálát az ütközés során leszakadó jobb első kerékfelfüggesztés által okozott három – külön-külön is végzetes – fejsérülés, homlok- és koponyaalapi törés okozta, amelyek következtében agyvérzés, illetve ödéma lépett fel. A kocsit tervező Patrick Head felelősségét 2007-ben kimondta egy olasz bíróság, de büntetést nem szabtak ki rá, mert az ügy addigra elévült.

A tragédia után a Forma-1-ben szigorították a biztonsági előírásokat, amiért Senna pilótaként is harcolt. A pályákat átépítették, a versenyautókat áttervezték, bevezették a nyakat és fejet védő HANS-rendszert, ennek köszönhetően a száguldó cirkuszban több mint húsz éven keresztül nem vesztette életét versenyző, a francia Jules Bianchi 2014-es Japán Nagydíjon szerzett sérüléseivel és későbbi halálával tört meg ez a sorozat.

F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 57

Senna jellegzetes sisakja messziről felismerhető volt, talán a legismertebb F1-es bukófestés

Ayrton Senna zseni és zsarnok volt, jóindulatú és szerény ember, de a pályán rendkívüli győzni akarása miatt kihívóan is tudott viselkedni. Ő volt a Forma-1-es versenyek történetének leggyorsabb versenyzője, az időmérő edzéseken 161 futama során 65-ször volt a leggyorsabb, további 22 alkalommal indult az első sorból. A versenyeken összesen 13 645 km-en, 982 körön át vezetett. Edzéselsőségeinek rekordját csak Michael Schumacher tudta megdönteni tizenkét évvel később. Senna hat győzelmet aratott Monte-Carlóban, s a mai napig rekordnak számít az 1989 és 1993 között aratott egymás utáni öt futamgyőzelme is ezen a pályán.

Az autósport harmincnégy évesen elhunyt legendájának számos szobrot és emlékművet emeltek, az egyiket az imolai pályán, a végzetes baleset helyszínén. Minden idők egyik legnagyobb Formula-1-es versenyzője több millió embernek volt példaképe, életéről számos könyv, film, sőt dal is született. Hazájában nemzeti hősnek számít, több utca, autópálya, alagút és tér viseli a nevét, a brazil labdarúgó-válogatott az ő emlékének ajánlotta 1994-es világbajnoki győzelmét.

F1: Negyed százada hunyt el Ayrton Senna 58

Senna sírja Sao Paulóban