A Brazil Nagydíjak története két versenypályára korlátozódik. A legtöbb futamot a São Paulo városa mellett fekvő interlagosi aszfaltcsíkon rendezték, de a nyolcvanas években az elavult pálya helyett az F1-es mezőny a Rio de Janeiró-i Jacarepagua versenypályát vette igénybe.

Wilson Witzel, Rio de Janeiro államának nemrégiben megválasztott kormányzója szívesen visszavinné a 2016-os olimpiának is otthont adó városba a Brazil Nagydíjat.

“Megtiszteltetésnek érzem, hogy levelet kaptam Sean Bratchestől, az F1 kereskedelmi igazgatójától, aki érdeklődést mutatott egy riói Brazil Nagydíj iránt. Már szó esett a Deodoro területen felépítendő versenypálya nyomvonaláról is. Keményen fogunk dolgozni azon, hogy az F1 visszatérjen a mi Riónkba” – ezt az üzenetet tette közzé nemrégiben a kormányzó, ám egyelőre több probléma is van az ambiciózus tervekkel.

Egy Forma-1-es szóvivő ugyanis elárulta, hogy rengeteg város kapott levelet a sportág vezetésétől. “Teljesen normális, hogy felmérjük a lehetőségeinket” – mondta. Emellett a pálya tervezett helyét nemrégiben természetvédelmi területté szerették volna nyilvánítani, ez azonban nem fér össze egy versenypálya terveivel. Deodoro egyébként olimpiai helyszín is volt, számos sportág összecsapásait itt rendezték meg.

A riói elképzelések kissé viccesen festenek, ismerve azt a tényt, hogy az olimpiára készülve éppen a Nelson Piquet-ről elnevezett jacarepaguai aszfaltcsíkot tették a földdel egyenlővé. Az izgalmas vonalvezetésű pályát 2012-ben zárták be végleg, hogy helyén megépülhessen az olimpikonok edzőközpontja.

Mindezek ellenére van esélyük a rióiaknak, hogy városukban 1989 után ismét F1-es nagydíjat rendezhessenek, mivel az interlagosi pálya már évek óta anyagi gondokkal küzd, ráadásul 2018 óta nem fizet rendezési díjat.