A Forma-1-ben 2021-ben új korszak kezdődik, mind műszaki téren, mind a pénzügyeket illetően komoly reformok jöhetnek, bár még mindig nem tudni pontosan, hogy mik és hogyan.

A sportágban idén már ötödik szezonját töltő, de 21 éves kora miatt még valószínűleg hosszú-hosszú ideig a száguldó cirkuszban szereplő Max Verstappent egy friss interjúban arról kérdezték, ő min változtatna a Forma-1-ben, ha rajta múlna.

“A gumik. Jelenleg nagyon érzékenyek, gyorsan túlmelegednek, aztán csúszkál az autó, nagyon nehéz követni a másikat, nehéz csatázni. A DRS segít közelebb kerülni, de én szeretném, ha nem kellene arra támaszkodni.”

“A gyors kör után meg le kell lassítani ahhoz, hogy aztán újra gyors kört lehessen futni, mert a gumiknak le kell hűlni, ami sokáig tart. A versenyen is ez van. Tartani kell bizonyos limitet, mert különben a gumik túlmelegednek. Pedig én szeretném sokkal jobban nyomni.”

Így alakítaná át a Forma-1-et Verstappen 1

“Emellett a motorokra is kevésbé kellene támaszkodni. Pillanatnyilag túl nagy a különbség az erőforrások között. Az elmúlt években szinte mindig az a csapat nyerte a bajnokságot, amelyiknek a legjobb motorja volt. Általánosságban szerintem legfeljebb 20-30 lóerő különbségnek kellene lennie.”

“Ami az aerodinamikát illeti, nekem nem olyan fontos, hogy annyira gyorsak legyünk, ha képesek vagyunk csatázni. Meg ne legyen az, hogy ha összeérünk és letörik valami, máris fél másodperccel lassabbak vagyunk körönként. Manapság elég egy kicsit nagyobb lendülettel érkezni a kerékvetőre és le is szakadt a fél padlólemez – ez nem jó.”

“Végül pedig: túl nagy a különbség a csapatok között. Ott a három élcsapat, a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull, a harmadik és a negyedik között pedig már majdnem egy másodperc a különbség. Szerintem sokkal jobbak lennének a futamok, ha egy kicsit közelebb lennénk.”