Nem indult jól a 2019-es Forma-1-es Kínai Nagydíj Danyiil Kvjat számára. A Toro Rosso orosz versenyző részese volt egy hármas ütközésnek a futam legelején, melyben rajta kívül a két McLaren-pilóta, Carlos Sainz és Lando Norris volt érintett.

A versenybírák Kvjatot ítélték egyedül hibásnak és bokszutca-áthajtásos büntetésre ítélték. Mind ő, mind Lando Norris feladni kényszerült a versenyt később, de Carlos Sainz sem tudott pontokat szerezni. Az orosz versenyző 2 büntetőpontot is kapott az incidensért.

Kvjat úgy gondolja, ha nincs a baleset, fontos pontokat szerezhetett volna, miután csapattársa, Alexander Albon a bokszutcából indulva a 10. helyen ért célba. “Szerencsétlenül alakult a verseny, noha a tempónk jó volt – mondta az orosz. “Rendkívül bosszantó, hogy nem voltunk képesek semmilyen jó eredményt elérni az elmúlt két versenyhétvégén. Hideg zuhany ez mindannyiunk számára, hiszen a lehetőségünk megvolt, hogy fontos pontokat szerezzünk.”

“Az első körös ütközést többször is visszanézve azt kell mondjam, hogy egyáltalán nem értek egyet a büntetéssel. Beszélni fogok a versenybírókkal zárt ajtók mögött és kikérem a véleményüket az ügyről” – mondta Kvjat. “A kanyarból kifelé jövet az én autóm már egyenesen haladt. A szabályok értelmében hagynom kell egy autónyi helyet magam mellett. Ebben az esetben hárman haladtunk egymás mellett a kanyarban, ahol az egyik autó épp a pályára próbált visszatérni, a másik pedig hátulról fogott harapófogóba. A hátsó autó nekem ütközött, az én autóm a levegőbe emelkedett és már nem tudtam mit tenni, Landónak ütköztem” – írta le az eseményeket.

“Beszélni fogok a bírókkal zárt ajtók mögött és megoldást szeretnék találni az ügyre. Nem láttam még Carlos fedélzeti kamerás videóját, de láttam a sajátomat és Norrisét. Őszintén szólva nem láttam egyértelműnek a baleset körülményeit, éppen ezért nem is értem azt” – mondta el.

F1: Kvjat magyarázatot követel 1

Carlos Sainz, a McLaren pilótája azonban teljesen másképp látja a rajt utáni összeakadást. “A 6-os kanyarban harcoltunk a pozíciókért, amikor valamelyik versenyző véleményem szerint megunta, hogy egymás mellett haladunk és túl sokat nyitott a kormányon. Ennek következtében kisebbfajta zűrzavar alakult ki.”

“Nem imádkozom azért, hogy mások büntetést kapjanak, de legyenek kicsit türelmesebbek az első körben. Hosszú verseny ez itt Sanghajban, rengeteg az előzési lehetőség. Albonnak sikerült pontot érő helyen végeznie a bokszutcából indulva. Ez is azt mutatja, hogy fontos az első kör, de hosszú ez a verseny és türelmesnek kell lennünk” – mondta el véleményét a spanyol.