A Ferrari 2019-re pilótát cserélt, Sebastian Vettel mellé az alkalmazkodó és problémamentes Kimi Räikkönen helyére a feltörekvő tehetség, Charles Leclerc került, aki a múlt hétvégén, Bahreinben megmutatta, hogy nem akar másodhegedűs lenni, elcsípte a pole-t, majd a futamot a türelemre intő csapatutasítás ellenére előzte meg a németet, és nyert is volna, ha egy motorhiba miatt nem esik vissza.

A maranellói alakulatnál a csapatfőnöki pozícióban szintén első évét kezdő Mattia Binotto azt mondja, nincs problémája Leclerc rámenősségével, a pilóták küzdelme jót tesz a Ferrarinak:

“Csapatfőnökkén immár az én dolgom a pilóták menedzselése, míg korábban ez nem rám tartozott” – mondta a tavalyig technikai főnökként dolgozó olasz. “De úgy gondolom, hogy jó dolog ez, fontos, hogy erős legyen a küzdőszellem a csapatban, ideértve a pilótákat is.”

Binotto ugyanakkor tudja, hogy pillanatnyilag az évet nem a legjobban kezdő Vettel igényli a nagyobb támogatást:

“Fontos, hogy a versenyző bízni tudjon a csapatban. Mindent megteszünk, hogy jól érezze magát. De, legalábbis az én véleményem szerint, még fontosabb, hogy erős legyen az autónk, hiszen jó, gyors autóval minden simábban megy. És persze az autónak feküdnie is kell neki” – utalt arra, hogy Vettel az egész bahreini hétvégén nem érezte igazán az SF90-est.

F1: A Ferrari-főnöknek tetszik a belharc 1

A Ferrari egyik korábbi főnöke, a csapatot a 80-as, 90-es évek fordulóján irányító Cesare Fiorio is megszólalt a napokban. Ő úgy véli, Binotto hibázott azzal, hogy a szezon előtt Vettelt jelölte első számú pilótának:

“Hogy őszinte legyek, én kezdettől fogva úgy gondoltam, hogy Charles Leclerc gondot jelent majd Vettel számára. Binotto kiváló mérnök, aki tudja, hogyan kell gyors autót gyártani, de arra talán nem számított, hogy Leclerc azonnal ilyen versenyképes lesz. Ezzel még lesznek gondjai.”

“Ha rajtam múlna, én nem jelölnék ki első és második számú versenyzőt, hagynám, hogy szabadon küzdjenek, ahogy én is tettem annak idején Prosttal és Mansellel, akik keményen rivalizáltak, de sosem volt bajuk egymással.”

Fiorio szerint “Vettel túl sokszor hibázik nyomás alatt, a Ferrarinak valahogy csökkentenie kellene a rá nehezedő nyomást persze a Mercedesszel folytatott szoros küzdelem miatt ez nem könnyű.”

“Mindenesetre hosszú távon Leclerc lesz az emberük” – szögezte el.

Az egykori Ferrari-főnök a héten a Scuderiánál és az Alfa Romeónál is tesztelő Mick Schumacherre is kitért, ő nem lát semmi különlegeset a hétszeres világbajnok legenda fiában:

“A Forma-2-ben nagyon versenyképes autóban ül, mégis csak egy nyolcadik és hatodik helyet hozott (a bahreini szezonnyitón). Az F1-es teszten a második volt (a Ferrarival), de Verstappenénél két fokozattal lágyabb gumikon, aki még így is előtte zárt. Én már nem tartom Mick Schumachert olyan versenyképesnek, de nagy a felhajtás körülötte.”

F1: A Ferrari-főnöknek tetszik a belharc 2