A téli tesztek alapján ugyan sokan a Ferrari előnyéről beszéltek, de a szezonnyitó Forma-1-es Ausztrál Nagydíj időmérője kijózanító eredményt hozott: a Mercedes hatalmas előnnyel hozta az első sort, Lewis Hamilton nyolcadik pole-ját szerezte Melbourne-ben, míg a ferraris Sebastian Vettel héttizedes lemaradással lett a harmadik. Így beszéltek az autóból kiszállva:

Lewis Hamilton, Mercedes (1.): “Remegek. Nagyon szoros volt, hihetetlen, köszönöm mindenkinek, hogy kijött. A tél nehéz volt, nem tudtuk, hol állunk, de végül közel tökéletes volt. Valtteri is remek munkát végzett, nagyon közel volt. Öröm látni, hogy az első 16-17. egy másodpercen belül van, ez azt mutatja, hogy jók az új szabályok” – magyarázta az angol, aki nyolcadik melbourne-i pole-jával beérte Michael Schumacher és Ayrton Senna egy pályán bírt időmérős sikereinek rekordját.

“Erről nem is tudtam, nem tudom, mit gondoljak róla. Csak azt tudom, hogy itt a családom, itt van édesapám, nélküle és a nagyszerű csapat nélkül nem tarthatnék itt.”

 

Valtteri Bottas, Mercedes (2.): “Nagyon jól előre tudtunk lépni az utolsó edzésről, az nem sikerült jól nekem, de fordítani tudtunk. A Q3 első köre jó volt, nagyon élveztem. A pole-ra sajnos nem volt elég, Lewis nagyon jó kört ment, én pedig egy kicsit küszködtem a második nekifutásnál utolsó szektorban. A cél a pole lett volna, de ez van, a csapat a nehéz téli tesztelés után remek munkát végzett, a futam meg holnap lesz.”

Sebastian Vettel, Ferrari (3.): “Gratulálok Lewisnak és Valtterinek! Az autó jónak tűnik a verseny holnap lesz. Ez a pálya elég egyedi, ezért nem aggaszt (a hátrány), de azért nyilván jobb lett volna, ha fordítva alakul.”

“Az autó nagyon jónak érződött a teszteken, de itt, legalábbis eddig, nem éreztem ugyanezt. A tegnapi nap nem volt könnyű, mára jobb lett, de azért nem volt sok idő változtatni, az időmérő közben pedig már nincs lehetőség, egyszerűen menni kell, és inkább csak az válik világossá, hol vagyunk bajban, ami nem jó érzés. Javulhatunk még, de ma nagy a hátrány, minket is meglepett. Nem erre számítottunk, de ez van. Még megnyerhetjük a futamot. Szerencse is kellhet hozzá, de sose lehet tudni. Az autónk jó. A Mercedes a favorit, de meglátjuk, mi lesz holnap!”