Robert Kubica 2006 nyarán mutatkozott be a Forma-1-ben, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel mellett generációjának nagy ígérete volt, 2012-re a Ferrari is kinézte, ám 2011 januárjában egy ralibalesetben kis híján elveszítette a jobb karját, kipottyant a száguldó cirkuszból.

A lengyel 2017-ben kezdett dolgozni a visszatérésen, előbb a Renault-nál, majd a Williamsnél tesztelt, és bár versenyzői szerződést nem kapott, a tavalyi évet az angol csapat tesztpilótájaként töltötte, mielőtt az idei évre állandó ülést kapott.

A Williams ugyan aggasztóan kezdte a 2019-es évet, elkéstek az autóval, távozott a technikai főnök, Paddy Lowe, Kubica pedig 20%-osra teszi a saját felkészültségét, a lengyel így is izgatottan várja a szezonnyitó hétvégét:

“Nagyon megható lesz a futam. Ennyi év távollét után ez a második bemutatkozás lesz számomra. Az utolsó Forma-1-es futamom a 2010-es Abu-dzabi Nagydíj volt, ezért nagyon várom az Ausztrál Nagydíjat, még ha van is még mit tanulni.”

“Remélem, hogy élvezhetem majd a hétvégét, hogy minden simán, nagyobb nehézségek nélkül megy majd, és hogy a vezetésre koncentrálhatok. Egy dolog Forma-1-es autót vezetni, és egy másik versenyezni vele. Az elmúlt évek alatt változott a versenyekhez való hozzáállás, így sok mindent fel kell még fedeznem, de nagyon várom!”

Kubica mellett a Williamsnél a tavalyi Forma-2-es bajnok, a Mercedes-nevelt újonc George Russell vezet majd.