A 2018-as idényt tök utolsóként, 7 pontocskával záró Williams 2019-nek sem indul neki valami biztatóan, a patinás brit csapat a mezőnyből egyedüliként nem készült el a tesztelés kezdetére az új autójával, és elég egyértelmű, hogy a két és fél nap késéssel pályára küldött FW42-es pillanatnyilag a leglassabb az összes új járgány közül.

“Hazudnék, ha azt mondanám, hogy pillanatnyilag nem mi vagyunk a leglassabbak” – mondta a csapatnál idén bemutatkozó újonc, a tavalyi Forma-2-es bajnok George Russell csütörtökön.

“Ez a valós helyzet. Világos, hogy bőven van még dolgunk, de pozitívum, hogy nagyot léptünk előre azóta, hogy kedden én ültem az autóban és aztán szerdán Robert (Kubica). Remélhetőleg holnap újabb előrelépés jön, amikor ő ül vissza. Tisztában vagyunk a problémákkal, mindent megteszünk, hogy orvosoljuk őket.”

A Williams technikai főnöke a tavalyi szezon eleje óta az a Paddy Lowe, aki előtte éveken keresztül a Mercedes sikercsapatának egyik kulcsfigurája volt, de az új alakulatnál sikerült igen gyorsan erodálnia a jó hírét. Sokak szerint le kellene mondania vagy meneszteni kellene, de ő nem gondol erre, ahogy másokat sem tervez elküldeni.

“Nem értem rá a pozíciómért aggódni, sok a munka” – nyilatkozta. “A Forma-1-ben sokszor látom, hogy lecserélnek egyeseket, de szerintem a legerősebb csapatoknál nem ez a gyakorlat. Minden hibából lehet tanulni. Ráadásul a kirúgásokkal értékes tapasztalatokat is veszít egy csapat. Túl könnyű lenne egyéneket hibáztatni nagyon is bonyolult problémákért.”

A késés okairól így beszélt a szakember:

“Túl bonyolult ahhoz, hogy el tudjam magyarázni. Több tényező is hozzájárult a késéshez, de igazából egyszerűen a modern Forma-1-es autók összetettsége fogott ki rajtunk. Nem a Williams az első csapat, amelyik nem készült el az autójával az első tesztre, de tanulni fogunk ebből, jövőre jobban csináljuk majd.”

“Ausztráliába már két autóval és pótalkatrészekkel érkezünk, onnan újra sínen leszünk, mintha mi sem történt volna” – tette hozzá.