A tavalyi szezont szégyenszemre sereghajtóként végigcsináló Williams 2019-es éve sem indult jól, a patinás brit csapat – a mezőnyből egyedüliként – nem készült el új autójával a tesztelés kezdetére, csak két és fél nap késéssel küldték pályára az FW42-est.

A múlt heti másfél nap – plusz a pénteki filmezés – inkább csak amolyan hosszú shakedown volt, de ezen a héten már valódi munkát végez a csapat, kedden George Russell, szerdán Robert Kubica is bőven 100 kör felett ment.

“Vegyes érzéseim vannak, ugyanis egyrészt örülök, hogy végre normális tesztnapunk volt, ugyanakkor nagyon kevés idő van már a szezonnyitóig, és nem tartunk ott, ahol szeretnénk” – mondta Kubica tegnap, hozzátéve, hogy egyelőre még nem jutottak addig, hogy igazán kísérletezhessen az autó beállításaival.

“Igyekszem a lehető legjobban végezni a munkámat, bármi is legyen a feladat, de nyilván nem jön jól, hogy ilyen kevés kilométerrel a tarsolyunkban megyünk Ausztráliába.”

És hogy milyen célt tűz ki a nyolc év után visszatérő lengyel a melbourne-i hétvégére?

“Bármi is legyen a vége, szeretném úgy érezni, hogy jó munkát végeztem. De valószínűleg nem leszünk képesek olyan eredményekért küzdeni, amilyet egyesek elvárnak tőlünk.”

Szerdán a helyettes – de facto – csapatfőnök, Claire Williams is nyilatkozott, kitért azokra a pletykákra, miszerint pénzhiány és/vagy a beszállítók hibái miatt késtek az autóval:

“Olvastam sztorikat arról, hogy mik lehettek az okok. Voltak olyanok, hogy a külső szállítókon múlott, de ez nem igaz. Olyasmiket is olvastam, hogy pénzügyileg kerültünk bajba, de nem így volt. Manapság magától értetődőnek vesszük, hogy a tesztre elkészül egy autó, a versenyre pedig kettő. A Williams a mai napig teljes egészében maga tervezi és gyártja az autóit – az autó több mint 22 ezer alkatrészből áll, ezeket meg kell tervezni, le kell gyártani, össze kell szerelni, a járgányt el kell vinni a töréstesztre, ez hatalmas munka. Most pedig bizonyos okokból nem sikerült időben végezni vele.”

Az idei kilátásokról így beszélt az alapító Sir Frank lánya:

“Még várnunk kell, hogy kiderüljön, hol is állunk. Az biztos, hogy nem szeretnénk megint a mezőny végén lenni, de ahogy mindig is mondtam, ez egy hosszú út, és könnyen lehet, hogy más csapatok jobban dolgoztak, többet fejlődtek, mint mi.”

F1: A Williams nem várhat sokat Ausztráliától 1