A Williams tervezési és gyártási hibák miatt nem készült el időben 2019-es autójával, az FW42-es csak szerda hajnalban futott be Barcelonába, és csak a harmadik nap délutánján lépett először pályára.

A grove-i alakulat járgánya összesen 88 kört tett meg másfél nap alatt – a Mercedes 610-zel, de még a második legkisebb távot teljesítő Racing Point is 248-cal zárt –, így bőven van mit behozni, ezért a Williams pénteken is folytatja a munkát, az eredetileg múlt szombatra tervezett, majd lefújt filmezési napot használják majd fel.

Bár a filmezés keretében legfeljebb 100 km-t tehetnek meg, azt is csak a Pirelli kemény, demógumijain, bizonyos adatok gyűjtésére, rendszer-ellenőrzésekre így is jó lehet a plusz táv.

“Azért sikerült valami benyomást szerezni, és nem teljesen rossz az autó. Úgy tudom, még kerül fel rá pár új alkatrész, mondjuk nem sok, szóval biztos, hogy egyelőre kompromisszumos volt vezetés. De nem lenne helyes erről beszélnem, ahogy korábban is mondtam, én vezetni vagyok itt, szóval arra kell koncentrálnom” – mondta a csütörtök délelőtt vezető Robert Kubica.

F1: Így pótolja a Williams a kiesett tesztnapokat 1

“Végre van autóm, és remélhetőleg a jövő héten már a szezonnyitóra készülhetünk, mert nincs messze. De nem olyan, mint ha a negyedik tesztnap lenne, nagyon is első napnak érződött. 12 köröm volt rá, hogy ráérezzek az autóra, ami nyilván elég korlátozott. Így is elintéztünk bizonyos dolgokat, de nem volt egy könnyű délelőtt.”

“Múlt szerda óta itt voltam, sosem vártam még ennyit arra, hogy 12-14 kört mehessek a saját tempómban. Elég rossz napok voltak ezek a csapat számára, de végre itt az autó. A csapat a lehető leggyorsabban építette. Nyilván vannak kompromisszumok, de végre megjött, így a munkánkra koncentrálhatunk” – magyarázta az F1-es versenyzéshez nyolc év után visszatérő lengyel.

A hétfőn kezdődött tesztelés előtt a McLaren és a Racing Point sem tartott filmezési napot, így ma ők is élnek a lehetőséggel.