Az Alfa Romeo név tavaly tért vissza a Forma-1-be, amikor névadó szponzorként a Sauber partnere lett az olasz márka, idénre pedig újabb szintre lépett a branding: a hinwili alakulat eredeti neve eltűnik, Kimi Räikkönen és Antonio Giovinazzi csapata Alfa Romeo Racing néven működik tovább.

A péntek délelőtti bejelentésben kiemelik, hogy a csapat tulajdonosi háttere és a vezetés összetétele változatlan marad.

Sportkocsis és hosszútávú versenyzési előzmények után a svájci Peter Sauber a Mercedes támogatásával 1993-ban lépett be az F1-be csapatával. Az alakulat 2006 és 2009 között a BMW gyári alakulataként működött, de a Sauber nevet akkor is megőrizte, majd a bajor gyártó kiszállása után újra az alapító tulajdonába került, aki aztán 2016 nyarán adta el azt a svéd hátterű Longbow Finance befektetési csoportnak – az üzlet egyik feltétele volt a név megtartása, úgy tűnik azonban, hogy az Alfa Romeo mostani ajánlata visszautasíthatatlan volt.

“Nagy örömömre szolgál bejelenteni, hogy a 2019-es Forma-1 világbajnokságban ‘Alfa Romeo Racing’ néven vesz részt csapatunk. Miután 2018-ban együttműködésre léptünk névadó támogatónkkal, az Alfa Romeóval, csapatunk fantasztikus fejlődésen ment át technikai, pénzügyi és sportszempontból egyaránt. Ez rendkívüli mértékben motiválta a csapat tagjait a bokszutcától a svájci központig, hiszen eredményeink híven tükrözték erőfeszítéseinket, a ráfordított kemény és kitartó munkát. Arra törekszünk, hogy csapatunk minden téren tovább fejlődjön, és az autóversenyzés, a technológia és a dizájn iránti szenvedélyünk mind magasabbra szintre emeljen bennünket” – mondta a csapatfőnök Fredric Vasseur.

Az Alfa Romeo márkát is magába foglaló FCA elnöke, Mike Manley így beszélt a lépésről:

“Az Alfa Romeo Racing egy új név, mégis hatalmas hagyományokkal bír a Forma-1-ben. Büszkék vagyunk, hogy az Alfa Romeo műszaki kiválósága és olasz stílusa a Sauberrel együttműködésben térhet vissza a motorsport csúcsára. Célunk, hogy Kimi Räikkönennel és Antonio Giovinazzival az Alfa Romeo és a Sauber minden eddiginél meghatározóbb szereplőként vegyen részt a bajnokságon.”

F1: Átkeresztelték a patinás csapatot 1