A Forma-1-ből 2011 telén történt, jobb kezét-karját örökre megnyomorító ralis balesete miatt kipottyant Robert Kubica idén nyolc év kihagyás után visszatér a rajtrácsra, miután a Williams versenyzői szerződést adott neki. A volt BMW- és Renault-pilóta lengyel azt mondja a szezonkezdet előtt, hogy nem pusztán az idei évben akar bizonyítani:

“A nyolcéves kihagyás nyilván nem segít, de megvan a tapasztalatom és tudom, hogy korábban magas szinten tudtam versenyezni. Reális célokat tűzök ki magam számára az elkövetkezendő hónapokra, és meggyőződésem, hogy sikerül is őket elérnem.”

“Ha nem érezném magam késznek rá, akkor nem is dolgoztam volna a visszatérésen. A célom nem pusztán a visszatérés, hanem hogy utána maradni is tudjak. Ez lesz a legnehezebb. Nagyon sok kiváló versenyző pottyant már ki az F1-ből egyetlen szezon után” – magyarázta.

Kubica: Maradni lesz a legnehezebb 1

Kubica számára biztosan nem lesz könnyű az F1-es visszatérés, a nagy kérdés az, hogy a Williams mennyire nehezíti a dolgot. Az egykor szebb napokat látott angol csapat tavaly katasztrofálisan teljesített, sereghajtóvá vált, és azt egyelőre a lengyel is csak remélni tudja, hogy 2019-re erősebb autóval állnak elő.

“A Williams helyzete nem könnyű. Reálisan kell nézni a dolgokat. Remélem, hogy a csapat levonta a következtetéseket és hogy az idei autó sokkal jobb lesz. Fontos, hogy jól kezdjünk, mert a szezon közben már nehéz felzárkózni.”

“Én igyekszem majd a tőlem telhető legjobb visszajelzéseket adni. Remélem, hogy a csapat visszatér oda, ahová való – én is a lehető legjobb körülmények között szeretném végezni a munkámat. Meg akarom mutatni, hogy nyolc év távollét után is gyors vagyok. De ehhez gyors autó kell, úgy sokkal könnyebb. De mindig vannak káoszfutamok, rendkívüli körülmények, az ilyen esetekben az ember mutathat valami pluszt is. De ehhez is egy jól vezethető autó kell.”

“A célom az, hogy jó munkát végezzek és hosszabb távon is az F1-ben maradjak, az álmom pedig az, hogy elégedett lehessek a munkámmal.”